g
majonéza
(můžeme zkombinovat se zakysanou smetanou) cca
150
g
nakládané okurky
sladkokyselé, hrubě nastrouhané
1
kg
vařené brambory
ve slupce, po zchladnutí oloupané
150
g
gothaj
jemně pokrájený
200
g
sterilovaná zelenina
do bramborového salátu (sladkokyselá), scezená 150 -
Postup přípravy receptu
1
Brambory a vejce pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhané (nebo jemně pokrájené) okurky, drobně pokrájený salám a okapanou sladkokyselou sterilovanou zeleninu (používám svou, domácí, z kořenové zeleniny). Dle chuti opepříme, osolíme, přidáme hořčici (2-3 lžíce) a majolku (nebo tučnou zakysanku). Vše dobře promícháme a salát uložíme do chladna proležet, nejlépe přes noc.
2
Podáváme jako přílohu k řízkům, kuřeti, klobásám... Lze ho použít i jako podklad na chlebíčky, kde větší kousky rozmačkáme v hlubokém talíři vidličkou.
3
Pokud chceme salát bezmasý, vynecháme salám.
4
Mísu se salátem můžeme před podáváním na stůl dozdobit do slavnostnější podoby zeleninou, vejcem, uzeninou...