lžička
mletá sladká paprika
(lze zkombinovat s pálivou)
3
stroužek
česnek
dle chuti, 2 -
drcený kmín
dle chuti
1
lžička
majoránka
dle chuti, cca
800
g
brambory
oloupané (nejlépe moučné)
600
ml
vývar
lze použít i bujón, cca
Postup přípravy receptu
1
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme oloupanou a na kostičky pokrájenou uzeninu, kterou dáme k cibuli taktéž osmažit. Přisypeme nastrouhaný česnek s paprikou a ještě velmi krátce smažíme, aby nezhořkla a vše zalijeme vývarem. Přidáme hlívu na nudličky pokrájenou, brambory pokrájené na kostky, sůl a koření dle chuti a vaříme do změknutí brambor. Pokud jsme použili moučné brambory, které se rozváří, nemusíme guláš nijak (moukou, solamylem) zahušťovat a jen brambory trochu nahrubo rozšťouchneme šťouchadlem a provaříme. Pokud zahustit potřebujeme, dáme do skleničky trochu studené vody, přisypeme lžíci hladké mouky či solamylu, promícháme, dle potřeby přidáme do guláše, provaříme a je hotovo. Ještě dle chuti dochutíme je-li třeba solí, česnekem, pepřem, majoránkou a můžeme podávat.