hladká mouka
nebo solamyl na zahuštění - není nutné
Postup přípravy receptu
1
Na trošce tuku osmažíme dorůžova cibuli, ke které přisypeme osmažit pokrájené špekáčky nebo Gothaj, případně paprikovou klobásu... Po osmažení přidáme protlak s nasekaným česnekem a paprikou (cca 3 lžičky) a vše za stálého míchání necháme jen krátce osmažit, aby paprika nezhořkla. Přilijeme ihned trochu vývaru, aby se paprika přestala smažit a do hrnce přidáme pokrájené brambory, tymián. Zalijeme vývarem jen tolik, aby byly brambory ponořené a dusíme pod poklicí do změknutí brambor. Pokud nechceme na konci vaření zahušťovat moukou nebo škrobem, můžeme brambory před přidáním baby karotky jen mírně rozmačkat šťouchadlem a tak guláš i zahustit.
2
Vypranou baby karotku přidáváme až ke konci, podle toho jak je velká (malá), aby se nám nerozvařila a nepustila svou sladkost do guláše. Dochutíme ještě dle potřeby solí, pepřem či česnekem, pokud máme rádi pikantní jídla, lze přidat i trochu chilli. Jestliže jsou brambory málo moučnaté nebo jsme dali víc vývaru než bylo nutné, můžeme guláš zahustit malým množstvím mouky nebo škrobu rozmíchaného v trošce studené vody a guláš ještě krátce provaříme. Podáváme s čerstvým pečivem.