Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku promícháme a necháme vzejít kvásek.
Až se nám kvásek zvedne, přidáme do mísy zbylé ingredience společně s rozinkami (nejlépe předem namočenými v rumu), kandovaným ovocem nebo mandlemi dle chuti a vymícháme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout pod utěrkou. Poté těsto opět propracujeme, vypracujeme jeden větší nebo dva menší bochánky, které dáme kynout už na plech vyloženým pečícím papírem.
Těsně před pečením potřeme bochánek (bochánky) rozšlehaným bílkem a dle chuti posypeme mandlemi (celé, nasekané nebo lupínky).
4
Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů, po 5 minutách zeslabíme na 170 stupňů a dopečeme dozlatova. Před vyndáním vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Erika
|29. 3. 2017 12:31
Vyzkoušela jsem a dala rodině ochutnat a schválit. Jsou nadýchané a vláčné, prošly se ctí a tak určitě nebudou chybět za pár dnů na velikonočním stole. Děkuji za recept.
Klárka
|28. 3. 2016 15:21
Mazanečky jsou výborný, vypracovala jsem si taky radši dva menší. Mňamka <3
Magda Rychlá
|4. 4. 2015 17:40
Už jiné dělat nebudu. S těstem byla radost pracovat a výsledek je skvělý. <:-) :-* :-* :-)
Eva Smetanová
|27. 3. 2015 13:22
Bochánky na zkoušku dopadly nad očekávání, s těstem se krásně pracovalo a to už byla polovina úspěchu. Udělala jsem radši dva menší, protože mám špatnou troubu a připaluje mi při delším pečení zespodu. Jsou nadýchané a to je skvělé. Mám dva recepty na bochánky, které jsou také výborné, ale ne tak pěkně nadýchané. Taky jsem od babičky naučená dělat na bocháncích křížek a tak jsem místo mandlí udělala navrch zářezy. Mandle jsem nakrájela a dala s rozinkami do těsta. Recept chválím a doporučuji dál.