Na másle osmažíme na kolečka pokrájený pórek, na kostičky pokrájenou papriku a pokud budeme používat uzeninu, tak i tu.
2
Po osmažení přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek, mletou papriku a protlak, pak přisypeme brambory pokrájené na větší kusy, přilijeme vývar, osolíme a opepříme, případně přidáme bylinky dle vlastní chuti a dusíme do změknutí brambor, které poté rozšťoucháme na menší kousky (ne na kaši) a tím guláš zahustíme, poté přisypeme i drobně pokrájená, zralá, ale pevná rajčata a povaříme.
3
Po rozšťouchání brambor můžeme přilít vývar dle potřeby (požadované hustoty) a dle chuti ještě dosolit (lze použít i trochu sojové omáčky) a opepřit.
4
Podáváme nejlépe s chlebem a před podáváním můžeme dle chuti přidat i jemně nasekaný nebo nastrouhaný čerstvý zázvor nebo křen.
5
Guláš je dobré připravit třeba o dvě hodinky dříve a nechat chutě alespoň krátce proležet, tak jak to u gulášů bývá...