Pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle dozlatova. Přidáme na plátky pokrájené žampiony a za občasného promíchání smažíme do jejich povadnutí a změknutí. Žampiony následně zasypeme hladkou moukou a za stálého míchání osmažíme, přilijeme vývar dle požadované hustoty polévky, dobře promícháme a přisypeme na kostičky pokrájené brambory.
2
Dále záleží pro jaký druh polévky jsme se rozhodli. Zda pro bylinkovou s přidáním zakysané smetany, nebo pro smetanovou, dochucenou česnekem a muškátovým květem.
3
Pokud chceme bylinkovou, například s koprem, dáme do polévky trošku drceného kmínu (kdo nemá rád, vynechá), sůl a pepř dle chuti a vaříme do změknutí brambor. Téměř na konec vaření vmícháme čerstvě nasekaný nebo sušený kopr dle chuti, dovaříme, odstavíme a do polévky vmícháme zakysanou smetanu pokojové teploty. Ihned podáváme, abychom jí nemuseli zbytečně přihřívat a riskovat tak sražení smetany. Polévku můžeme dozdobit nasekaným vařeným vejcem.
4
Pokud jsme se rozhodli pro smetanovou polévku, přidáme do polévky muškátový květ a nastrouhaný česnek dle chuti (2 -4 stroužky), dochutíme solí pepřem a drceným kmínem (kdo nerad, vynechá) a vaříme do změknutí brambor. Na závěr přilijeme smetanu, necháme provařit a můžeme podávat. Dozdobit můžeme nasekanou petrželkou.