smetana na vaření
nebo plnotučné mléko dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody doměkka, pak scedíme. Mezitím si na másle orestujeme na kolečka pokrájený pórek, který pak osolíme a opepříme dle chuti. Dochutit můžeme i špetkou muškátového květu nebo česnekem.
2
Do vařících scezených brambor přidáme na másle orestovaný pórek (část si můžeme ponechat a vmíchat ji až do rozmixované kaše, aby byl v kaši viditelně přiznaný), smetanu a vše rozšleháme na hladkou kaši, podle potřeby ředíme smetanou (mlékem), dochutíme solí a pepřem, případně vmícháme pórek, který jsme si ponechali stranou.
3
Podáváme jako přílohu k masu nebo pokapeme máslem, posypeme bylinkami a podáváme se sázeným vejcem.