brambory
poměr hrachu k bramborám je 1/3:2/3 (po uvaření)
mléko
HORKÉ!
sůl
voda
Postup přípravy receptu
1
Hrách den předem namočíme a pak rozvaříme. Prolisujeme přes síto. Brambory uvařené jako na kaši slijeme a slitou vodu odložíme.
2
Brambory s prolisovaným hrachem rozmíchame, rozmixujeme na kaši, přičemž dolívame horké mléko, dokud pyré nemá potřebnou konzistenci, osolíme dle chuti. Použít je možné také slitou vodu z brambor na dosažení potřebné konzistence.
3
Tohle je vlastně vyzkoušený tip na neobvyklou přílohu. Může se to jíst s uvařeným uzeným masem, nebo uzeninou a osmaženou cibulkou. Hodí se to i k jiným masům - dušeným, vařeným, smaženým, pečeným.
4
Ochucení je možné měnit. Třeba do hrachu asi 15 minut před dovařením přidáme utřený česnek a majoránku. Bramborovo-hrachová chuť je skvělá. Výhodou oproti klasické hrachové kaši je to, že jídlo nemusíme pojídat se chlebem, je to hotová příloha a chutná líp.