g
čerstvé houby
nebo mražené, předem spařené a scezené, cca
3
stroužek
česnek
dle chuti, nemusíme šetřit
sůl
pepř mletý
majoránka
1
ks
vejce
30
g
polohrubá mouka
cca
strouhanka
olej
Postup přípravy receptu
1
Brambory dáme do misky a hrubě rozšťoucháme, přidáme vejce, rozdrcený nebo nastrouhaný česnek, majoránku, sůl a pepř dle chuti. Přisypeme polohrubou mouku, promícháme a vytvoříme vláčné nepříliš hutné těsto, do kterého vmícháme předem spařené a scezené houby.
2
V mokrých nebo pomaštěných rukách tvoříme malé placičky, které obalíme ve strouhance a vkládáme do pánve s troškou rozpáleného oleje či sádla a smažíme z obou stran dozlatova. Hotové odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk.
3
Podáváme s bramborovou kaší, bramborem nebo samostatně se zeleninovým salátem.
Pokud nechceme bezmasé karbanátky / placičky, můžeme do směsi přidat trochu jemně pokrájené slaniny.