Brambory (stejně velké) řádně očistíme, usušíme, uděláme do nich hlubší zářezy (čím víc, tím lépe), ale dáme pozor, abychom brambory neprokrojili! Pokud chceme mít jistotu, že nám nůž "neujede", zapíchneme do brambory jehlici na špíz, která nám nůž nepustí až do konce a i při plnění podrží bramboru pohromadě.
2
Pak už záleží na naší chuti a stavu domácích zásob, jak a čím brambory do zářezů naplníme. Nejprve ale doporučuji zářezy osolit nebo okořenit. Naplněné brambory naskládáme do pekáčku, pokud nám nechtějí stát, seřízneme jim zespodu malou plošku.
3
Brambory zakapeme máslem nebo olejem, zaklopíme a pečeme cca 35 minut v předehřáté troubě na 190 stupňů. Pak odklopíme a dopečeme doměkka a dozlatova.
4
Před koncem pečení můžeme posypat sýrem nebo kořením.
5
Pokud máme rádi sos, tak po odklopení přelijeme brambory smetanou (množství dle potřeby), která se nám pečením zredukuje a brambory pak podáváme přelité smetanovou omáčkou. Smetana bude mít chuť po vypečených surovinách, kterými jsme brambory plnili.
6
Podáváme se zeleninovou oblohou, okurkovým nebo rajčatovým salátem...
7
Další možnost jak péct: každou bramboru s kouskem másla zvlášť zabalíme do alobalu a pečeme v troubě nebo na grilu. Doba pečení záleží na velikosti brambor. K bramboře můžeme přidat i kousek papriky, cukety, lilku...