Toto jídlo znám od babičky z Vysočiny a říkáme tomu "kočičí tanec" :-) Nejlepší je k vepřovému masu
u nás v Českých budějovicích to připravujeme jako ,,helejanovi",říkáme tomu kočičák a nejradši ho máme s pečenými vepřovými žebry(musí na nich být maso :-)
přesně tak jak píše NMarta my tomu také říkáme lepenice,ale vařené brambory roštouchám,pak vmíchám pokrájené vařené kyselé zelí a nakonec přidám osmaženou nakrájenou cibulku na sádle a vše vymíchám v kaši.je to vynikající hlavne k tmavému či světlému prejtu a nebo opečené sekané či vinné klobáse.. výbornéé
Pani Anna viete dobre :))) strapačky = halušky a sú rozhodne zo strúhaných surových zemiakov.
Já to taky znám pod názvem lepenice a ještě do rozšťouchaných brambor přidávám majoránku.
Tak tomuhle říkáme lepenice. Brambory se rozšťouchají, zamíchá se zelí (v tomto případě ne sterilované, ale opravdu kysané) a na talíři se posypou usmaženou cibulkou - je to jen trochu jiný postup, ale je to opravdu výborné.
Je to zvlášní recept,pokud vím,střapačky jsou z bramborového těsta,protlačují se sítkem a vaří.
Děláváme něco podobného: na sádle osmahneme cibulku a do ní přidáme rozšťouchané brambory a lehce zarestujeme. Jednoduché, dobré. Ani maso netřeba :-)