Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v předehřáté troubě doměkka a dozlatova. Během pečení kuře i otáčíme a přeléváme výpekem, podléváme dle potřeby.
2
Oloupané vychladlé brambory, vařené nejlépe den předem, nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Osolíme, přidáme vejce, zasypeme moukou dle potřeby a vypracujeme vláčné nedrobivé těsto, ze kterého tvoříme stejně silné šišky (případně i noky), které najednou vhodíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Hrncem opatrně, ale rázně trhneme, aby se nám šišky nepřilepily ke dnu a vaříme. Po vyplavání šišek ještě krátce povaříme a ihned vyndáme nebo vše přecedíme. Jednu šišku vyndáme klidně na zkoušku, jestli si nejsme jisti s krátkou dobou vaření. Šišky dáme do mísy a pomastíme výpekem z kuřete, aby se neslepily. Použít můžeme i kousek rozpuštěného sádla. Pokud máme brambory málo moučnaté, můžete přidat trochu solamylu, aby se nerozvářely, případně šišky vyválet na poprášeném stole solamylem.
3
Zelí necháme okapat (neproplachujeme vodou) a dáme na tuku dozlatova osmaženou velkou cibuli (klidně dvě). Osolíme, přidáme cca tři lžíce cukru a dusíme doměkka. Podlévat někdy není nutné, jelikož přidáním cukru zelí pustí šťávu, ale pokud podlévat budeme, tak jen trošku. Zelí ochutnáme, případně dosolíme nebo dosladíme dle vlastní chuti. Do zelí můžete přidat i trochu výpeku z kuřete.