plátek
anglická slanina
nebo česneková, moravská, papriková, pikant..., cca
olej
na smažení
Postup přípravy receptu
1
Vařené oloupané zchladlé brambory nastrouháme nebo rozšťoucháme, přidáme vejce, dochutíme solí, česnekem a promícháme. Dle moučnatosti brambor přisypeme tolik mouky, abychom vytvořili vláčné, ne příliš tuhé těsto, do kterého se nám bude dobře balit slanina.
2
Těsto si rozdělíme na dílky o váze cca 50 - 55 gramů, na pomoučněném stole nebo v dlani je zploštíme do placičky, do jejich středu položíme ruličku slaniny, které těstem obalíme.
3
Smažíme v rozpáleném oleji nebo sádle ze všech stran dozlatova.
4
Podáváme s kysaným nebo dušeným zelím jako hlavní chod, nebo klidně vychladlé a překrojené, jako chuťovku například k pivu nebo vínu.