Vařené zchladlé oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané zelí, které překrájíme na malé kousky. Přidáme dvě vejce, osolíme dle chuti, dochutíme kmínem (pokud nechceme, nemusíme) a dobře promícháme. Přidáme mouku dle potřeby a vytvoříme trochu hutnější těsto, ze kterého tvoříme válečky, které pokrájíme na šišky (délka dle vlastní chuti). Hutnější těsto tvoříme proto, že zelí nám strukturu bramborových šišek naruší a kypřejší těsto by mělo snahu se rozvářet. Hodně záleží i na druhu brambor i mouky a na tom, zda jsme řádně vymačkali šťávu ze zelí.
Během přípravy šišek/noků dáme vařit vodu, abychom je hotové pokrájené do vroucí vody hned naházely a opatrně je ode dna podebraly. Přivedeme k varu a po vyplavání děrovanou naběračkou hned vyndaly z vody.
3
Rozpálíme pánev s troškou sádla, šišky/noky na něm opečeme zprudka ze všech stran dozlatova a podáváme. Podáváme například k pečenému či uzenému masu se zelím, nebo posypeme škvarkami...
4
Doporučuji první šišku/nok uvařit na zkoušku samostatně. Tím zjistíme, zda se nebudou rozvářet a jestli nemusíme přidat ještě trochu mouky.