• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Bramborové šišky na slano
Napište svůj komentář k receptu

Bramborové šišky na slano

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 92
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramborové šišky na slano
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg brambory
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks vejce
    • hrubá mouka
    • 150
      g strouhanka
    • 2
      lžíce sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařit ve slupce, vychladlé oloupat a nastrouhat na jemno. Přidat vejce, sůl. Hrubou mouku přidávat dokud se těsto lepí. Z vypracovaného těsta vytvořit válečky (šišky). Lepší jsou tenčí. Šišky uvařit. V hrnci osmažit strouhanku na tuku, osolit, možno i trochu Vegety. Do osmažené strouhanky vsypat uvařené horké šišky, opatrně protřást či promíchat, aby se všechny šišky obalily ze všech stran. Hrnec s obalenými šiškami dát zprudka zapéci do horké trouby na cca 15 minut. Šišky opatrně vyndat na talíře, aby z nich moc neopadala opečená strouhanka, případně křupavou strouhankou z hrnce ještě na talíři posypávat. Podávat s borůvkovým kompotem.
2
Dobrá varianta pro situaci, kdy v rodině někdo má a někdo nemá rád sladká jídla, v tom případě je možné udělat polovinu šišek na slano, zbytek s mákem na sladko. Někdo jí sladké, někdo jí slané a pár sladkých šišek si dá jen jako dezert na závěr.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Šišky z bramborové kaše

Šišky z bramborové kaše

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou

Bramborové šišky s mákem a švestkovou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Apolinka1 | 22. 3. 2015 10:35

    Bramborové těsto dělám pravidelně z cca kila brambor a cca 300g hr. mouky a nestalo se mi nikdy, že by se mi knedlíky rozvařili. Každopádně mě recept příjde dobrý a naslano mi šišky chutnají nejvíc.

  • to je jedno | 3. 5. 2014 12:19

    eeee tak musím se přiznat že podle tohoto receptu na kilo brambor mi aby těsto nelepilo padlo cca kilo hr. mouky a stejně se ty šišky rozvařily.

  • Iva | 11. 4. 2013 12:04

    Z dětství, sestra s mákem, já s opraženou strouhankou s cukříkem, polité máslem....mňamka. Syn je také miluje.

  • michal jakouš | 9. 11. 2009 11:38

    výborná klasika

  • Simča Sládková | 1. 4. 2007 14:42

    Tak uhodila bída - máme před výplatou a plný sklep brambor :o)))), tak zase přišly ke slovu šišky. Jsem z Moravy, takže jsem toto jídlo vůůůůůbec neznala, ale manžel mně ho naučil nejen vařit, ale i jíst. A pokud to není každý týden, tak mi i chutnají. Muž a děti je přímo milují.... Jíme je hlavně naslano, jen se strouhankou (jak zde popsáno), ale ne s kompotem, nýbrž se zeleninovým salátem. Někdy, když zbydou, tak i jako přílohu ke špenátu. Mladší dcera říkala, že ve školní jídelné je jen uvaří a až na talíři sypou osmaženou strouhankou smíchanou s mletými ořechy a cukrem a pokapou máslem - tak jsem to také zkusili a je to i tak dobré.

  • Marie Horáková | 31. 10. 2006 15:57

    Hanko, remosku mám na chatě a nedám na ni dopustit, s tou strouhankou nebo houstičkou do polévky to vyzkouším, díky za tip.

  • Hanka | 31. 10. 2006 15:03

    Pro Světlanu - chce to v té remosce zkusit, byla jsem překvapena jakou to má chuť. Naučil mě to kolega. Musí to být ale v remosce, trouba nebo něco podobného nemá ten efekt. Je to moc vysušené. Já mám remosku třicet let starou a je nepřekonatelná.

  • Světlana | 30. 10. 2006 22:30

    Pro Zdenu a Hanku - uznávám, že šišky jen obalené, příp. v nasucho opečené strouhance jsou určitě zdravější. Ale právě ta na tuku smažená strouhanka do křupava na šiškách zapečená v troubě dělá z běžných šišek jiné jídlo. :-)

  • Hanka | 30. 10. 2006 18:29

    My jsme je doma jedli naslano s hruškovým kompotem. Je to pro mě nezapomenutelná chuť.Strouhanku jsem se naučila smažit v remosce nasucho jen trochu pokapat olejem. Jsou tak dobré i houstičky nebo chleba do polévek. Je to rozhodně zdravější, strouhanka spotřebuje toho oleje hodně.

  • Zdena L. | 30. 10. 2006 13:19

    U nás na rokycansku jsme je dělali vždy na slano. Já zas neznala sladkou variantu, až v závodní jídelně mě seznámili. Slané jsou nejlepší, jen jsme je doma nezapékali, pouze proházeli v hrnci.

  • Maruš | 27. 10. 2006 13:32

    Bramborové šišky s osmaženou strouhankou dělám často,ale s cukrem.Nikdy mě nenapadlo to takhle zkombinovat v slané verzi.Vyzkouším.Syn někdy šišky chce polít rozvařenými povidly.Je to náhrada za povidlové taštičky z bramborového těsta.Když šišky zbudou tak nakrájím na kolečka a osmažím na cibulce s kolečky párku a opepřím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Strouhanka Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bábovka šlehačka

Bábovka šlehačka

Vajíčkový salát podle Šárky

Vajíčkový salát podle Šárky

Medové perníčky od babičky

Medové perníčky od babičky

Výborný karamelový likér

Výborný karamelový likér

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Kořeněné škubánky-opečenky

Kořeněné škubánky-opečenky

Jogurtová bábovka s pudinkem II.

Jogurtová bábovka s pudinkem II.

Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem

Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem

Tvarohový koláč s borůvkami

Tvarohový koláč s borůvkami

Doporučujeme

40 minut
Kuřecí prsa Caprese

Kuřecí prsa Caprese

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

26
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
24
Tarhoňa se zeleninou
Tarhoňa se zeleninou
22
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
18
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
16
Kaplická cmunda
Kaplická cmunda

Zajímavé články

Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a péct. Zkuste její hruškové galetky
Pamela Anderson umí nejen hrát, ale i vařit a…
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i slaných receptů, které vám budou zatraceně chutnat
Šťavnatá dýně v podzimní kuchyni: 8 sladkých i…
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám budou chutnat
Pečený květák umí překvapit. 3 recepty, které vám…
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším řešením je jedna chutná kombinace
Co snídat, když čím dál víc zapomínáte? Nejlepším…
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich rychlou večeři, svačinu, snídani i pohoštění pro návštěvu
7 důvodů, proč mít doma tortilly: Uděláte z nich…
AHA.cz Deník Aha! 10.10.2025

Deník Aha! 10.10.2025

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Jak být na podzim stylová? Hvězdy sázejí na trik, který vždycky funguje!

Jak být na podzim stylová? Hvězdy sázejí na trik, který vždycky funguje!

Ženy.cz „Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

„Nesmíš si to tak brát.“ Proč dobře míněné rady lidem s depresí ubližují

Blesk.cz Americká megastar Taylor Swift: Skládá na prastarém klavíru z Čech

Americká megastar Taylor Swift: Skládá na prastarém klavíru z Čech

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Magické datum 10. 10. je ideální pro životní změnu: Dnes pošlete do vesmíru přání!

Další doporučené recepty:

Bramborové růžičky
Bramborové růžičky
Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Bramborové šišky / noky se zelím
Bramborové šišky / noky se zelím
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou
Bramborové šišky s mákem a švestkovou…
Bramborové šišky s ořechovou strouhankou
Bramborové šišky s ořechovou strouhankou
  • Recepty.cz
  • Bramborové šišky na slano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact