• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Bramborové šišky na slano
Napište svůj komentář k receptu

Bramborové šišky na slano

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 97
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramborové šišky na slano
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1
      kg brambory
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks vejce
    • hrubá mouka
    • 150
      g strouhanka
    • 2
      lžíce sádlo

Postup přípravy receptu

1
Brambory uvařit ve slupce, vychladlé oloupat a nastrouhat na jemno. Přidat vejce, sůl. Hrubou mouku přidávat dokud se těsto lepí. Z vypracovaného těsta vytvořit válečky (šišky). Lepší jsou tenčí. Šišky uvařit. V hrnci osmažit strouhanku na tuku, osolit, možno i trochu Vegety. Do osmažené strouhanky vsypat uvařené horké šišky, opatrně protřást či promíchat, aby se všechny šišky obalily ze všech stran. Hrnec s obalenými šiškami dát zprudka zapéci do horké trouby na cca 15 minut. Šišky opatrně vyndat na talíře, aby z nich moc neopadala opečená strouhanka, případně křupavou strouhankou z hrnce ještě na talíři posypávat. Podávat s borůvkovým kompotem.
2
Dobrá varianta pro situaci, kdy v rodině někdo má a někdo nemá rád sladká jídla, v tom případě je možné udělat polovinu šišek na slano, zbytek s mákem na sladko. Někdo jí sladké, někdo jí slané a pár sladkých šišek si dá jen jako dezert na závěr.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Šišky z bramborové kaše

Šišky z bramborové kaše

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem

Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou

Bramborové šišky s mákem a švestkovou…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Apolinka1 | 22. 3. 2015 10:35

    Bramborové těsto dělám pravidelně z cca kila brambor a cca 300g hr. mouky a nestalo se mi nikdy, že by se mi knedlíky rozvařili. Každopádně mě recept příjde dobrý a naslano mi šišky chutnají nejvíc.

  • to je jedno | 3. 5. 2014 12:19

    eeee tak musím se přiznat že podle tohoto receptu na kilo brambor mi aby těsto nelepilo padlo cca kilo hr. mouky a stejně se ty šišky rozvařily.

  • Iva | 11. 4. 2013 12:04

    Z dětství, sestra s mákem, já s opraženou strouhankou s cukříkem, polité máslem....mňamka. Syn je také miluje.

  • michal jakouš | 9. 11. 2009 11:38

    výborná klasika

  • Simča Sládková | 1. 4. 2007 14:42

    Tak uhodila bída - máme před výplatou a plný sklep brambor :o)))), tak zase přišly ke slovu šišky. Jsem z Moravy, takže jsem toto jídlo vůůůůůbec neznala, ale manžel mně ho naučil nejen vařit, ale i jíst. A pokud to není každý týden, tak mi i chutnají. Muž a děti je přímo milují.... Jíme je hlavně naslano, jen se strouhankou (jak zde popsáno), ale ne s kompotem, nýbrž se zeleninovým salátem. Někdy, když zbydou, tak i jako přílohu ke špenátu. Mladší dcera říkala, že ve školní jídelné je jen uvaří a až na talíři sypou osmaženou strouhankou smíchanou s mletými ořechy a cukrem a pokapou máslem - tak jsem to také zkusili a je to i tak dobré.

  • Marie Horáková | 31. 10. 2006 15:57

    Hanko, remosku mám na chatě a nedám na ni dopustit, s tou strouhankou nebo houstičkou do polévky to vyzkouším, díky za tip.

  • Hanka | 31. 10. 2006 15:03

    Pro Světlanu - chce to v té remosce zkusit, byla jsem překvapena jakou to má chuť. Naučil mě to kolega. Musí to být ale v remosce, trouba nebo něco podobného nemá ten efekt. Je to moc vysušené. Já mám remosku třicet let starou a je nepřekonatelná.

  • Světlana | 30. 10. 2006 22:30

    Pro Zdenu a Hanku - uznávám, že šišky jen obalené, příp. v nasucho opečené strouhance jsou určitě zdravější. Ale právě ta na tuku smažená strouhanka do křupava na šiškách zapečená v troubě dělá z běžných šišek jiné jídlo. :-)

  • Hanka | 30. 10. 2006 18:29

    My jsme je doma jedli naslano s hruškovým kompotem. Je to pro mě nezapomenutelná chuť.Strouhanku jsem se naučila smažit v remosce nasucho jen trochu pokapat olejem. Jsou tak dobré i houstičky nebo chleba do polévek. Je to rozhodně zdravější, strouhanka spotřebuje toho oleje hodně.

  • Zdena L. | 30. 10. 2006 13:19

    U nás na rokycansku jsme je dělali vždy na slano. Já zas neznala sladkou variantu, až v závodní jídelně mě seznámili. Slané jsou nejlepší, jen jsme je doma nezapékali, pouze proházeli v hrnci.

  • Maruš | 27. 10. 2006 13:32

    Bramborové šišky s osmaženou strouhankou dělám často,ale s cukrem.Nikdy mě nenapadlo to takhle zkombinovat v slané verzi.Vyzkouším.Syn někdy šišky chce polít rozvařenými povidly.Je to náhrada za povidlové taštičky z bramborového těsta.Když šišky zbudou tak nakrájím na kolečka a osmažím na cibulce s kolečky párku a opepřím.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory
Pokrmy Z brambor Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hrubá mouka Sádlo Strouhanka Sůl Vejce
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Malinový likér

Malinový likér

Cuketové řezy

Cuketové řezy

Pomazánka na jednohubky

Pomazánka na jednohubky

Smetanovo-bramborový krém

Smetanovo-bramborový krém

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Marinované plátky s bramborem-zapečené

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Pivní preclíky, housky, rohlíky

Řízek bez vajec

Řízek bez vajec

Plněné máslové sušenky

Plněné máslové sušenky

Báječné ovocné řezy - krémeš

Báječné ovocné řezy - krémeš

Doporučujeme

60 minut
Knedlíčky s vepřovým

Knedlíčky s vepřovým

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

79
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
25
Tažený jablkový závin
Tažený jablkový závin
21
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
21
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
19
Nejjednodušší gratinované brambory
Nejjednodušší…

Zajímavé články

Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko. A má jednu velkou výhodu!
Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým vám vydrží až do jara
Jak uskladnit jablka? Tipy a rady, díky kterým…
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez lepku a s minimem kalorií!
Pizza z květáku je podzimní hit. Je zdravá, bez…
AHA.cz Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Neskutečných 178 milionů! Heřmánek sepsal závěť den před smrtí

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Kdy je masopust 2025: Kdy začíná a kdy končí?

Blesk pro ženy Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Stylové ikony nad 70 let: Co se můžeme naučit od Havlové, Vondráčkové či Meryl Streep?

Ženy.cz 5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

5 druhů asistentek v dnešním korporátu. Znáte podobnou?

Blesk.cz 13. komnata lékaře bez hranic Tomáše Šebka: Otec všechny mlátil!

13. komnata lékaře bez hranic Tomáše Šebka: Otec všechny mlátil!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy V novém dílu Eroskopu se svléká Martiano: Žhavé výstřely! Co čeká vaše znamení?

V novém dílu Eroskopu se svléká Martiano: Žhavé výstřely! Co čeká vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Bramborové růžičky
Bramborové růžičky
Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Bramborové šišky / noky (nejen) s mákem
Bramborové šišky / noky se zelím
Bramborové šišky / noky se zelím
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem
Bramborové šišky s mákem a švestkovou omáčkou
Bramborové šišky s mákem a švestkovou…
Bramborové šišky s ořechovou strouhankou
Bramborové šišky s ořechovou strouhankou
  • Recepty.cz
  • Bramborové šišky na slano
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact