g
uzená slanina
musí být prorostlá - maso a špek, nejlépe oravská
pepř mletý
sůl
polévkové koření
voda
na vaření
slivovice
Postup přípravy receptu
1
Dáme vařit brambory a než se uvaří připravíme si náplně do šátečků.
2
Smícháme brynzu s bílým pepřem, osmahneme uzené nakrájené na kostičky, na rozpuštěné slanině mírně udusíme zelí.
3
Brambory uvaříme ve slupce, poté oloupeme a propasírujeme. Přidáme trochu polévkového koření, 2 vejce a hrubou mouku – uhněteme těsto, které rozválíme. Z těsta vykrajujeme čtverečky 10 x 10 cm.
4
Doprostřed čtverečků pokládáme kousky opepřené brynzy, do dalších osmahnuté uzené a do zbylých podušené zelí na slanině. Poté vyrobíme ze čtverečků šátečky a pokládáme do vroucí vody.
5
Při vaření šátečků nadrobno nakrájíme cibuli. Na pánvi necháme „vytopit“ slaninu, poté do ní nasypeme cibuli a osmahneme dohněda. Poté směs vylijeme do skleněné mísy a do té nakonec vysypeme uvařené šátečky a vše promícháme.
6
Na jednotlivé šátečky si na talíře lijeme smetanu. Popíjíme slivovici.