Oškrábané brambory rozpůlíme nožem a vykrajujeme jím opatrně tenké lupínky. Vložíme je do teplé hodně slané vody na pár minut, aby byly tvárnější. Poté srolujeme středovou ruličku a kolem ní přikládáme jednotlivé lístečky a vytvarujeme je do tvaru růže. Bavlněnou nití vespod několikerým obtočením spojíme lístečky, aby se nám při smažení nerozpadly. Nožem seřízneme pod nití rovnou spodní plochu růžičky.
2
V malém plechovém hrníčku rozehřejeme na plynu opatrně větší množství oleje (vyzkoušíme na jednom lupínku, zda není olej příliš horký a lupínek se nepálí) Poté ztlumíme plamen na minimum a pomocí lžičky vložíme do oleje růžičku a pomalu smažíme.
3
Po usmažení jestě na pánvi s olejem osmažíme spodek růžičky, aby se vespod spekly jednotlivé lupínky a bylo možné odstranit niť. Na lístečky můžeme použít papriku nebo např. kůru z cukety nebo okurky.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Iva- Ma
|1. 3. 2010 20:02
Laďko, ani mi nenapadlo, že by někdo jiný.Od počátku jsem chápala, že je specialita fazolky .Tak ani dál se nezajímala.Tady se vlastně na mé kladné hodnocení rozvinula velmi živá diskuze,jako bych chtěla fazolce nějak ublížit.To v žádném případě!!Jen jsem obdivovala ten nápad-vylepšení.Pěkný večer všem
Danka Snášelová
|1. 3. 2010 17:56
Ladislavo, děkuji za vysvětlení. Fazulka to již vysvětlila na Topreceptech. kde má nááádherné fotky. Myslela jsem, že Fazulce fotku prasprostě někdo ukrad a vydává ji za svou. A to mi připadalo velice nefér. Na tyhle věci jsem velice citlivá. Růžičky jsou velice krásné a Jana (na Topreceptech = Pipre, na receptech.cz = Fazolka), jim určitě věnovala hodně času a úsilí, aby je vyšperkovala do dnešní podoby. Proto by bylo nefér, kdyby si je někdo přivlastnil a vydával za svůj výtvor. Ale všechno se vysvětlilo a je dobře, že Jana - Fazulka inspiruje kuchařinky na různých internetových stránkách.
ladislava staffenová
|1. 3. 2010 17:05
Ladi - jo starý dobrý Shakespeare, viď? ;-))
fazolka -
|1. 3. 2010 17:04
Omlouvám se tímto i receptům.cz, na které to mohlo vrhnout špatné světlo, že se tu kopírují fotky cizích autorů. Už jsem to vysvětlila i na topreceptech :-)
Ladia -
|1. 3. 2010 17:00
Aneb mnoho povyku pro nic ;-))
fazolka -
|1. 3. 2010 16:57
Ano, jsem jedna a tatáž, ale tyto růžičky jsem už z topek stáhla, byly pouze v přidaných, nebyla to hlavní fotka. Moje chyba, proto to nedorozumění. Nahradila jsem ji tam dnes jinou fotkou kytice z růží a v ní jsou právě i tyto růžičky, které jsem si schovala stejně jako ostatní a které jsem do kytice vložila na důkaz, že jsem je opravdu dělala já :-)
ladislava staffenová
|1. 3. 2010 16:48
Danko, ano, jde o jednu a tutéž osobu
Danka Snášelová
|1. 3. 2010 16:37
Proč se někdo chlubí cizím peřím? Fotka patří doopravdy fazulky? Mám takový dojem, že ne. Bramborové lupínky dělala Jana z Topreceptů dřív :-))). http://www.toprecepty.cz/recept/10101-bramborove-ruzicky/
ladislava staffenová
|1. 3. 2010 14:58
Ivo, jo, je to ale fakt výmysl fazolky, která ho interpretovala i jinde, nevidím na tom nic špatného. Řada mých známých vystupuje pod jinými nicky jinde, takže myslím, že to je o.k.Internet je o rozšiřování obzoru, fazolka nekopíriovala, ona VYMYSLELA!!!
Iva- Ma
|26. 2. 2010 17:40
Fazolko, tak tenhle Tvůj vynález s nití jsem dostala v mailech, přesně stejný obrázek.I když ty růžičky kolují na různých webech.Dobrý vynález :-)
fazolka -
|26. 2. 2010 14:19
Vím, že je to na jiných stránkách:-), jen tady jsem zvolila svůj postup a místo spojení lupínků párátky jsem zvolila niť :-) Zdá se mi to jednodušší a niť se dá snadněji odstranit. Při odstraňování párátek se mi podařilo narušit celistvost růžičky. Proto jsem je tam nechala a konce jen odštípla kleštičkami od manikury :-) Možná to chce párátka odstanit ještě těsně před dosmažením. Jinak díky za pochvalu a bodíky :-)
Jarka O.
|26. 2. 2010 12:23
Já už jsem to viděla na jiných stránkách, jen přidávám bodík ;-)
Ladia -
|26. 2. 2010 11:59
Nádherné :-)
fazolka -
|24. 2. 2010 17:13
Já růžičky používám především ke zdobení slaných dortů, možná budou pro někoho inspirací:-) Lístečky k nim tvořím z kůry cukety nebo okurky a dnes i z papriky. Do té stačí nožem jen zářezy a vypadají jak lísteček také :-)
Tereza Turková
|24. 2. 2010 16:46
Dobrý den, pardon, ale nepřišlo mi upozornění na přidání fotky, něco se porouchalo, ale už je to dobré a foto je na svém místě;)
ladislava staffenová
|24. 2. 2010 15:48
Nevím, proč tu trvá tak dlouho zobrazení fotky.... fakt nechápu...přitom autorku znám i její foto,je to prostě nádhera
fazolka -
|24. 2. 2010 14:46
Mirko, fotku jsem přidala, nevím, proč není zobrazena.
Miroslava Severová
|24. 2. 2010 09:26
Fazolko, to vypadá zajímavě a fotečka by nebyla ??