g
tvrdý sýr
dle chuti: gouda, čedar, niva, uzený sýr...
2
ks
vejce
koření
dle chuti: pepř, drcený kmín, oblíbená kořenící směs
muškátový květ
dle chuti
bylinky
hladká mouka
česnek
dle chuti
olej
Postup přípravy receptu
1
Oloupané, předem uvařené (nebo zbylé od oběda) brambory dáme do mísy a nastrouháme na hrubo nebo rozšťoucháme. Přidáme hrubě nastrouhaný sýr dle vlastního výběru a dvě vejce. Ochucení placek záleží na druhu použitého sýru.
2
Pokud použijeme nivu, není třeba dále dochucovat a to ani solí, protože sýr je slaný dost. Při použití uzeného sýru nebo čedaru platí to samé nebo můžeme přidat navíc trochu muškátového květu či pepře, plus sůl dle chuti. S goudou, eidamem atp., které mají méně výrazné chutě můžeme přidat koření, kořenící směsi, bylinky, česnek a sůl dle chuti.
3
Směs brambor, sýru a vajec (plus dochucovadla) dobře promícháme, dle potřeby zahustíme hladkou moukou. Těsto by mělo být vláčné, mouky nepřidáváme moc (cca 2-3 lžíce). Pokud se nám zdá, že je lepivější než jiná těsta není nutné panikařit a stačí placky před smažením obalit v hrubé mouce. Bramborové těsto má totiž někdy tendenci řídnout.
4
Potřeme si olejem dlaně, lžící odebíráme těsto a v dlaních z něj tvarujeme placičky, které smažíme v rozpáleném oleji na pánvi z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný olej a podáváme.
5
Podáváme samotné se zeleninovým salátem nebo dipy ze zakysané smetany, česneku, bylinek... nebo jako přílohu k masovými směsím.
6
Kdo se neobejde v plackách bez masa, může si do nich přidat jemně pokrájenou šunku či slaninu.