Téměř nasucho pečené placky z uvařených brambor, vajíček, šunky, jarní cibulky a domácího bylinkového pesta z rukoly a petržele, jsou nejlepší s dipem ze zakysané smetany, ochuceným podle svého.
Rukolu a petržel roztlučte v hmoždíři s trochou olivového oleje (nebo nahrubo rozmixujte) na pesto. Začněte lžičkou oleje a postupně jej tenkým pramínkem přilévejte, až docílíte požadované konzistence.
Brambory se slupkou očistěte kartáčkem a uvařte je doměkka, asi 25 minut, poté oloupejte. Vidličkou rozmačkejte, přidejte vejce, sůl a postupně přisypávejte mouku a hněťte, dokud nezískáte pevnější těsto. Nemělo by příliš lepit.
3
Do těsta vmíchejte pesto, nadrobno nakrájenou šunku a jarní cibulku. Tvarujte asi půl centimetru silné placky a z obou stran je opékejte dozlatova na troše rozehřátého tuku. Podávejte s dipem ze zakysané smetany, ochuceným podle vlastních preferencí.