Oloupané brambory zalijeme vodou tak, aby hladina byla těsně nad brambory, osolíme, můžeme přidat i kmín, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni doměkka.
Brambory necedíme a rovnou je nahrubo rozšťoucháme. Poté je zasypeme hrubou moukou, najemno pokrájeným medvědím česnekem, dochutíme špetkou muškátového květu, pepřem, dle chuti ještě dosolíme a došťoucháním vše promícháme.
Z připravené bramborové hmoty tvoříme v mokrých nebo omaštěných rukách placky, které smažíme v rozpálené pánvi s tukem dozlatova, z obou stran. Po osmažení přendáváme placičky na ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
4
Placky podáváme samostatně, třeba se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu. Pokud chceme podávat samostatně a máme rádi masovou chuť pokrmu, můžeme do bramborové směsi přidat najemno pokrájenou anglickou slaninu nebo maďarskou klobásu.