Uvařené brambory doměkka scedíme, rozšťoucháme a necháme trochu zchladnout. Pak přidáme vejce, sůl a tolik mouky, abychom měli kompaktní vláčné těsto, ze kterého se nám mokrou nebo mastnou rukou budou dobře tvořit placky, které následně obalíme ve strouhance (nemusí být) a smažíme v rozpále pánvi s troškou oleje dozlatova z obou stran. Po osmažení odkládáme na ubrousek odsát přebytečný tuk a podáváme s vychlazeným dipem.
2
Do bramborového těsta můžeme libovolně přidávat jako obměnu chuti česnek, bylinky (majoránka, tymián...), koření (pepř, drcený kmín, paprika...), jemně pokrájenou uzeninu (slaninu, klobásku...) nebo nastrouhaný sýr. Fantazii a chuti se meze nekladou.
3
Předvařenou řepu (ve slané vodě) nebo předpečenou (v troubě, zabalenou v alobalu, pečenou třeba při pečení masa nebo bábovky) oloupeme, nastrouháme do misky společně s česnekem, osolíme, opepříme a vmícháme zakysanou smetanu dle potřeby (hustoty a dáme do chladna proležet na cca 30 minut.