Oloupané brambory pokrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Vody dáme jen těsně nad brambory a vaříme doměkka, pod poklicí. Po uvaření brambory necedíme, ve vodě je rozšťoucháme dohladka a poté vmícháme tolik mouky, abychom vytvořili vláčné, tvárné těsto. Kdo rád majoránku, může jí do těsta vmíchat zároveň s moukou.
Lžící odebíráme z těsta kousky, ze kterých vytvoříme placky, ty naplníme pokrájeným libovolným masem (můžeme použít i zbylé od oběda) nebo škvarky. Ke škvarkům můžeme přidat i trochu kysaného zelí a k masu zase i trochu výpeku.
3
Placky uzavřeme jako knedlík, který následně opatrně zploštíme opět do placky. Ty pak pečeme v rozpálené pánvi s trochou sádla nebo oleje z obou stran dozlatova.
4
Podáváme teplé, s dušeným zelím, řepou, špenátem, kysaným zelím, zeleninovými saláty... Výborné jsou i studené a podávat je můžeme třeba jako rychlé pohoštění k pivu.