Studené vařené brambory nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme žloutky, mléko a mouku a spojíme na husté těsto. Vyválíme jej na plát a vykrájíme z něj kolečka. Na nádivku rozpustíme tuk, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku, kterou trochu podlijeme a rozšleháme s paštikou. Necháme trochu vystydnout a tuto nádivku dáme na střed vykrojených koleček, která přehneme na 1/2 a okraje stiskneme. Skládáme do dobře vymazaného pekáče, mastíme vedle sebe a i na povrchu, po zapečení je ještě potřeme rozšlehaným vejcem
2
Upečeme je dozlatova a horké podáváme nejen k čaji, ale i jako přílohu k zelenině.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Gabi
|18. 5. 2007 12:14
Dělala je už moje babička z východního slovenka, ale smažila je...dodnes nepřekonané
Šárka
|30. 1. 2007 17:18
Tak jsem vyzkoušela pečené pirohy,vždy jsem je připravovala jen vařené, ale pečené nemají chybu.Udělal jsem klasické bramborové těsto,místo vajec, která používám jen v nutnosti jsem dala strouhaný sýr (cihlu) trošku prášku do pečiva.Nápň jsem uděla, co dům dal (najemno umletá uzenina, trochu rozmarínu, tvrdý sýr,sůl,pepř,kečup).Zbyla š´táva po pečení kuřete s grilovacím kořením tou jsem pirohy pomazala a na pečícím papíru upekla.Jednoducé,křupavé s kysaným zelí to nemá chybu.