Sracka
Opravdu vynikajici recept :-)
Omuhe ubec nruzim =-O
chhs
adaj
Pro ty, kdo neumí dělat knedlíky a chystají se připravit noky: brambory opravdu musí být uvařené doměkka a pozor na převaření - neustále hlídat!
Vborn recept. Vera byl taky dobr recept v Italovi-maarsk kuchyn a pouvali nramnou vc-sto na haluky s lopatkou. Nala jsem ho na www.svetpriboru.cz za dobrou cenu 79,- korun. Dnes si ho jdu objednvat, mm to vyzkouen od tety ze Slovenska.
Výborná příloha,kterou doma často používám nejen ke guláši,ale i k houbové omáčce,místo ,,chlupatých,, knedlíků,ke špenátu a vepřovému na česneku... .Posílám jedničku a foto :-)).Jiří
Tak delam bramborove knedliky kdyz to ma jit rychleji...je to ale v kazdem pripade se jedna o nekolik genereci predavany, osvedceny, vyborny recept.Moje nemecka rodina je miluje k madarskemu gulasiJedno jestli ve forme knedliku nebo spalicku.
příspěvek o Lenči je dobrý vtip:))
u nás jsou to odjakživa šulánky
K vepřovému plecku na paprice je výborné
Chválím chválím chválím chválím!!! Je to mňamóóózníííí :c))) Děkujiiii :c)
Bramborové špalíčky jsou výborné se zelím, může být kysané nebo sladké, polité škvarky, výpečky, vepřovými vrabci, nebo s uzeným. Někdo je dělá i nasladko s mákem nebo tvarohem.Vyzkoušeno mnoha generacemi
pozdrav pro FANY: doporucuji zajit do nejblizsi pekarny (pokud jste v USA) nejlepe Italske a pozadat o koupi nekolika pountu midium SEMOLLINE a krupici dostanete koupit mezi Hot CEREAL pod nazvem FARINA. Verte mi, ze jsem dlouho hledala, nez jsem nasla
Je to obyčejné bramborovvé těsto.
To je krásné české slovo označující člověka, který "si všímá jen malicherností", jak praví Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost.
Moc ráda čtu všechny komentáře k receptům.Pobavím se u toho,ale taky něco dozvím.Momentálně mne pobavilPetr Kazik s "hnidopichem".Proboha,co to je...
Půl století žiju v domnění, že noky se vykrajují lžící z těsta a najednou vidím, že se krájí na vále !
noky nebo spalicky, neni tu nekdo hnidopich ?
Autorka si trochu odporuje. V nadpisu ná noky a v textu krájí špalíčky. Jsou to samozřejmě klasické špalíčky k masu. Když se ten váleček trochu zploští, jsou z toho bramborové šišky, které se upravují nasladko s mákem.
Asi taky použiji Solamyl.Dnes jsem dělala noky podle původního receptu.Při konzumaci jsem si vzpomněla na "Pelíšky".Źe noky jsou takové mazlavé ...zatím co vídeńské knedlíky.......Nevím jak mají noky vlastně vypadat,ale ty moje byly takové mazlavé.....
Je pravda,že přidáním Solamylu jsou knedlíky křehčí a jemnější!Mám vyzkoušeno.
Doporučuji:500g brambor/den dopředu uvařených/ ,70g Solamyl,70g hrubé krupice nebo hrubé mouky.Dělím 35g krupice a 35g mouky.Nejlepší se všech vyzkoušených,potvrzeno dokonce tchýní /letitou profesionální kuchařkou/
ne vsude je hruba krupice a hruba mouka co misto toho recepty ctou lidicky nejenom z ceska
vždyť to je vlastně recept na klasické šulanky (šišky s mákem)
Pastis, děkuji. Zkusím něco koupit. Žiju v Belgii. Snad někde najdu dětskou krupičku (já znám jen instantní dětské kašičky, ale asi to tam někde taky bude). Knedlíky houskový už umím i z hladké mouky, ale ty bramborové... uvidíme :o). Jinak díky všem za rady
Do těsta brambory mouka jemná,vejce,na kostičky žemle hodně,pojí
Také si dělám sama těsto na bramborový knedlí, vše od oka a používám jen dětskou krupičku. Nedávno jsem jí zapomněla koupit, tak jsem dala hrubou mouku. Taky to šlo, ale s tou krupičkou jsou jemnější.A dělám je z horkých brambor a správná rada je od Jany -zadělat a hned do hrnce. Těsto stáním opravdu řídne.
jo jo bramborové knedlíky nebo noky a já používám jen hrubou mouku a taky to funguje.hodně záleží i na bramborech .je to takové kouzlo .taky dělám roládku s mletým uzeným a pak po uvaření se krájí kolečka a k tomu můžete už jen špenát nebo zelíčko .mnamky dobrou chut vanilka
Eviku,děkuji za vysvětlení,vůbec jsem neměla tušení,že něco takového existuje.Přiznám se,že knedlíky zásadně kupuji.Dětskou krupičku používám docela často.Takže můžu hrubou krupici nahradit dětskou krupičkou(stejná váha)§
Nevím, jestli někde upozornil na to, že jídla z vařených brambor /bramborové knedlíky, šišky, atd./ se musí vařit hned po zadělání těsta, jinak těsto řídne a musí se přidávat pořád mouka. Pak je těsto tuhé a není dobré.Jana K.
Chtela bych tento recept vyzkouset, alemam moznost pouze hladke mouky a krupice. V jakem pomeru je mam navazit,aby se recept povedl? Dekuji.
Lenčo, hrubá krupice je běžný obchodní název, je to napsáno na obalu - prodává se mouka hladká, polohrubá, hrubá, a krupice hrubá. Používám ji často na bramborové knedlíky (napůl s hrubou moukou - jsou pak kypřejší) a jako zavářku do polévky. Prodává se taky půlkilové balení "dětská krupička", ta je jemnější.
Co myslíte "hrubá krupice",asi používáte jiný výraz,anebo jsem b...
Moje švagrová mi kdysi poradila mouku polohrubou a dávám do těsta tuk (máslo, Heru, Floru - co je libo). Rodině to chutná .... Jinak postup zhruba stejný. Nastrouhat brambory, sůl, polohrubá mouka, tuk. Udělat noky a hodit do vařící vody - osolené.
Žila jsem dlouho v USA a používala mouku zn. WONDRA, do které jsem na 2 cups přidala vrchovatou polévkovou lžíci dětské krupičky. Není to česká hrubá mouka, ale na houskové knedlíky a bramborové těsto to stačí.
To zní úžasně, tak ráda bych receptík vyzkoušela, ale žiju v cizině a o hrubé mouce či krupici si můžu nechat jen zdát :(. Z hladké mouky to asi nepůjde, že - nezkoušel jste to někdo? Navíc tady je mouka ještě víc "hladká" než v Česku.
Doporučuji do těsta přidat ještě před vařením špenát. Pak stačí přidat smetana s česnekem nebo sýrová omáčka (případně kuřecí maso). Je to mňamka :)
Tak u nás,na Hané,se tomuhle říká "šulánky" a jsou fantastické posypané mákem s cukrem a přelité rozředěnými povidly!Povidla dám na trochu rozpuštěného másla ,za tepla rozmíchám.Pokud se zdají ještě pořád tuhá,kápnete trochu vody.Prostě aby vznikla omáčlka. Samozř.,že šulánky se už potom nemastí,jsou omaštěny povidly.A je to mňamka.
Na Hlučínsku se tyto noky podávají k e svíčkové omáčce, zprvu jsem měla výhrady, po ochutnání svíčkovou už nikdy jinak.Skvělé.
Výborné ke kuřeti na paprice, doporučuji vyzkoušet. Také dělám k moravským vrabcům se zelíčkem a cibulkou
Nocky jsou to dobre, my je pouzivame i ke spenatu s kurecim masem :-)
To jsou klasické bramborové šišky- "šlejšky". Jak píše Jaruš Nová , my je také doma děláme s opraženou strouhankou, pocukrované a omaštěné máslem.Na slano jsou dobré s brynzou nebo s kysaný zelím či špenátem.
U nás v Krkonoších se tomu říká bramborové špalíčky..zkuste také jako přílohu k pečenému vepřovému se zelím nebo špenátem i k uzenému jsou dobré.Špalíčky dělám místo klasického bram.knedlíku..
Chlupaté knedlíky jsou opravdu "věda". V houbařské sezoně je zkuste s klasickou smaženicí, smíchat vše dohromady a nechat chvilinku odstát, jen aby jídlo nevystydlo.
Zkuste klasický chlupatý knedlík ke guláši,já jsem nevěřila,ale je to dobré.
A u nás se tomu říká ŠLÉŠKY. Na sladko jsou výborné. Také se tím vykrmují kačeny a husy.....
To je nápad na sladko, to vyzkouším. Dík za nápad. Já to dělám k omáčkám a to je také dobré
Z takto připraveného těsta se u nas špalíčkům říká "nahé děti" a dělám je s mákem a cukrem-nasladko.Nebo opraženou strouhankou.Dobré.
Ke guláši fajn dobré, i k vepřovému na paprice, je to nezvyklé, ale dobrá změna