Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší.
2
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda nebo večeře. :-)
3
Vychladlé brambory nastrouháme nebo dobře rozšťoucháme v míse, je-li třeba, dosolíme, přidáme vejce a mouku dle potřeby. Pokud máme brambory málo moučnaté, doporučuji přidat trošku solamylu (bramborový škrob), aby se noky nerozvářely. Nejlepší jsou brambory pozdní.
4
Ze směsi si vyválíme na pomoučněném stole (místo mouky lze použít solamyl) válečky silné cca 1,5 cm, které nakrájíme na stejně velké dílky, které ihned házíme do vroucí vody. Vařečkou je opatrně odlepíme od dna a po vyplavání je necháme krátce povařit.
5
Doba vaření záleží na velikosti noků, někdy stačí je půl minuty, jindy třeba dvě. Nejlépe bude, když jeden vyndáme, rozkrojíme a ochutnáme. Je-li hotový, ihned ostatní scedíme a podáváme.
6
Podáváme k pečenému masu se zelím nebo špenátem, k omáčkám, ke gulášům... Můžeme je také polít máslem a posypat cukrem a mletým mákem nebo strouhaným perníkem. Pak máme rychlý bezmasý pokrm.
Výborný, doma jsme se shodli, že už budeme dělat místo bramborových knedlíku. Dnes už sem dělala z dvojité dávky :3 Děkuji za super recept
Dolková
|7. 3. 2017 13:32
Teď je dělám hodně často a ani už nic nevážím. Máme ještě dost starých brambor a manžel je přímo zbožňuje :) .
blanka
|17. 2. 2017 20:15
Opravdu vynikající...došla mi hr. mouka...dala jsem polohrubou a byly úúplně nadýchané! :-) :-) :-) :-) :-)
Jan Vlach
|31. 8. 2016 18:40
Bramborové noky jsou pro mne lepší než bramborové knedlíky. Jsou rychlejší, nemusí být dokonale všechny stejně velké a také jsou uvařené prakticky hned, takže se mi s nimi nestala nikdy žádná nečekaná pohroma. Hlavně se nesmí čekat na uvaření vody když už máme hotové těsto, to je základ úspěchu.
Radka Rousová
|1. 9. 2015 21:05
Jedničkový recept. Noky byly jedna báseň :)))))
Kačaba
|9. 11. 2014 19:00
Ahoj, díky, jednoduché, rychlé a dobré. Povedlo se na první pokus!