Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40 °C. Rozdrobíme do něj droždí a přisypeme cukr. Pořádně promícháme a necháme 15 minut odstát. A mezitím si nachystáme těsto.
Do misky vsypte mouku, najemno nastrouhané brambory, vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo a mléko. Pět minut vše důkladně promíchejte, ideálně v robotu. Poté přikryjte misku utěrkou a nechte těsto kynout.
4
Během kynutí připravte česnekovou majonézu. Rozmixujte česnek v oleji. Ve vedlejší nádobě smíchejte žloutky, hořčici a za stálého mixování k nim opatrně přilévejte česnekový olej. Podle chuti osolte a opepřete.
5
Po vykynutí těsta si posypte vál, těsto lehce utáhněte, vyválejte z něj válec a naporcujte jej na menší kuličky. Další čtvrt hodiny je nechte kynout. Pak je pomaličku roztahujte až do tvaru langoše.
6
Rozpalte v pánvi olej na 160 °C a osmažte je z obou stran pěkně do zlatova. Poté je nechte na papírové utěrce nebo ubrouscích aby došlo k odstranění přebytečného oleje.
7
Na závěr je osolte, ozdobte česnekovou majonézou, přidat můžete také pyré z rajčat a/nebo zeleninové chipsy. Přidejte sýr, nejlépe parmezán nebo Grana Padano a zelené bylinky.