Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku, koření a směs dobře promícháme.
2
Z bramborového těsta formujeme krokety (válečky) asi 2 cm silné a 7 cm dlouhé, obalujeme je v ušlehaných vejcích, prosáté strouhance a ve vyšší vrstvě rozehřátého tuku je asi 10 minut smažíme dozlatova. Podáváme jako přílohu k pokrmům z masa.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jiťa
|4. 2. 2017 15:30
Delala nam podobne maminka, kdyz jsem byla mala. Na jednom konci je zuzila, do druheho po usmazeni vpichla snitku petrzelky a rikala tomu mrkvicky. Deti je obecne zboznuji
Anonymous
|7. 9. 2016 18:38
super zní to libově krokety jsem nedělal
kocour66
|7. 12. 2015 14:30
To je na obalení ! ;-)
dada
|23. 11. 2015 22:31
recept na krokety????To snad né
tereza
|8. 4. 2015 10:19
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se toho 1/2 šálku strouhanky přidává do těsta? Děkuji
Krokety taky dělám, jenom do těsta přidávám na troše oleje osmaženou cibulku. Se zeleninovým salátem může být i samostatné jídlo, nebo je dělám k hrachové polévce - to už je ale na samostatný chod.
Simča Sládková
|21. 8. 2008 21:37
Jaja - nevím, v čem jsi dělala chybu, já dělám trošinku jiný recept - uvedený zde jako Bramborové krokety II. a tam je i moje fotka - tvaruji kuličky, které při obalování ve strouhance vidličkou zmáčknu na takové placičky - asi 1,5 cm vysoké, aby se to dobře prosmažilo..... Nemám friťák, smažím na pánvi, tak se mi to tak lépe dělá.
Simča Sládková
|14. 8. 2008 19:45
Nevím, v čem jsi Jajo udělala chybu, já jsem tyto krokety dělala už několikrát a bez potíží. Ale NEDĚLÁM válečky, jak je tu psané, ani kuličky, jako když si dáte krokety v restauračce. Z těsta sice udělám kuličky, ty obalím ve vajíčku a když je dám do strouhanky, tak je vidličkou sploštím (posílám foto, až ho sem Ladienka dá, tak na ní je krásně vidět, jak jsou ty kroketky rýhované). Na fotce jsou servírovány ke smažáku, ale jinak se dají dát k minutkám, ke špenátu, ke kapustě.....
Simča Sládková
|14. 8. 2008 19:45
Nevím, v čem jsi Jajo udělala chybu, já jsem tyto krokety dělala už několikrát a bez potíží. Ale NEDĚLÁM válečky, jak je tu psané, ani kuličky, jako když si dáte krokety v restauračce. Z těsta sice udělám kuličky, ty obalím ve vajíčku a když je dám do strouhanky, tak je vidličkou sploštím (posílám foto, až ho sem Ladienka dá, tak na ní je krásně vidět, jak jsou ty kroketky rýhované). Na fotce jsou servírovány ke smažáku, ale jinak se dají dát k minutkám, ke špenátu, ke kapustě.....
jaja 13
|2. 11. 2007 12:39
Tak nevím, v čem jsem udělala chybu, ale všechny krokety při smažení praskly a vytekly.
Majka Rončáková
|17. 8. 2007 13:21
Vyzkoušejte je ke špenátu, výborné.
Hela -
|10. 8. 2007 13:08
Brambory nemusíte loupat vařící, můžou vychladnout.Pokud ale lisujete studené brambory, jde to ztěžka, horké jdou o moc lépe. Pokud jsou studené, můžete je s menší námahou nastrouhat. Pokud je budete "rozmačkávat" jak na bramborovou kaši, budete v nich mít pravděpodobně kousky.
Soňa Zedníková
|9. 8. 2007 21:37
Prosím o radu. Můžu brambory nejdřív nechat vychladit a až potom oloupat? Dají se brambory prolisovat i studené? Já totiž horké brambory asi neoloupu - moc pálí. Bude to mít vliv na kvalitu kroket, když oloupané brambory klasicky uvařím v osolené vodě a potom rozmačkám jak na bramborovou kaší? Děkuji za odpověď.
Josef Makula
|9. 8. 2007 13:43
Opravdu dobre.Diky za recept.
Libča
|7. 5. 2007 18:29
Dneska jsem vyzkoušela, moc dobré. Nejlepší jsou studené. Díky za recept :-)
Lada Javorkova
|14. 3. 2007 15:05
Jeziiiis Marjaaaa, to se omlouvam. Snazila jsem se ohodnotit tento recept na 1* a misto toho jsem klikla na "5". Jsou vynikajici a moc se autorovi/ce omlouvam.Doporucuji! Jsou opravdu skvele.
bramborka
|11. 2. 2007 12:34
Já je dělala včera a výborné1*.
inka machackova
|10. 2. 2007 19:21
Dnes jsem dělala už podruhé a moc nám chutnaly.
Jana Kutačová
|25. 5. 2006 16:24
Mě se zdá,že to je tady trošku podrobněji napsán téměř stejný postup.Nevidím v tom žádnou vědu.Receptík je jednoduchý a dobrý.Vyzkoušeno i bez žloutků.....:o)
Martin Novotný
|25. 5. 2006 15:35
ehm...no nechci nic říkat,ale toto jsou nejobtížnější krokety,které by mněla hospodině dělat.Jednoduše vezmu uvařené a oloupané brambory, rozsekám je na špenát.přidám hladkou mouku osolím vosmahnu a sním.HOTOVO
Jana z VM
|22. 10. 2004 07:03
Tak to jsem ráda, protože v neděli budu dělat "kotlety po židovsku" (recept jsem tu také uvedla) a k těm se hodí právě hranolky. Vyzkouším krokety, to bude rodina koukat, co to máme!Díky za radu!
abu
|21. 10. 2004 20:12
Jano, krokety se hodí ke stejnému masu jako hranolky. Takže všechny minutky, nebo i k masu ve šlehačkové nebo sýrové omáčce.
Jana z VM
|21. 10. 2004 09:42
Už dlouho se chystám na tyto bramborové krokety, ale nevím, k jakému masu by se hodily.Jestli třeba k dušenému masu a kapustě, nebo k omáčce, či k jakému?? Prosím o radu.