g
vařené brambory
ve slupce, oloupané, nastrouhané
2
ks
vejce
200
g
bílá veka
starší, na kostičky pokrájená
1
lžička
sůl
1
hrnek
hrubá mouka
dle potřeby, cca
2
lžíce
solamyl (bramborový škrob)
- není nutný
Postup přípravy receptu
1
Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme a dle potřeby (hustoty těsta) přidáme hrubou mouku.
2
Z těsta na pomoučněném stole vytvoříme dvě nebo tři knedlíkové šišky, které ihned dáme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Knedlíky opatrně podebereme od dna, aby se nám nepřilepily a po vyplavání na hladinu je vaříme dle tloušťky knedlíků cca 15-20 minut. Po vyndání je pokrájíme nejlépe nití a podáváme ke gulášům, omáčkám, pečenému masu se zelím nebo špenátem...
3
Pokud máme málo moučné brambory, přidáme k bramborám i solamyl, aby se nám knedlíky nerozvářely.