Vychladlé vařené brambory oloupeme a nastrouháme do mísy na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme vláčné těsto, do kterého se nám budou dobře balit námi vybrané klobásy. Vybírejte pečlivě, osvědčené a chutné uzeniny a vyhněte se napodobeninám uzenin, jako je libový párek atp. To už je pak mnohem lepší vložit do těsta celé jelito či jitrnici.
Z těsta na pomoučněném stole utvoříme větší silnější placky (7 - 10mm), do kterých pevně zabalíme vybrané klobásy. Takto připravené bramborové knedlíky - šišky, vložíme do vroucí osolené vody a od vyplavání vaříme cca 7 minut. Nejlépe je, když jeden knedlík vyndáme a zkusíme mírným natržením těsta, zda jsou hotové.
Po vyndání knedlíků (nejlépe pomocí vařečky a menšího prkýnka) a krátkého odpočinutí na stole, je krájíme ostrým nožem, který před řezem máčíme ve vodě, aby se na něj těsto nelepilo.
4
Podáváme s osmaženou cibulkou, dušeným zelím, řepou, cuketou, špenátem....