Knedlíky jako takové mají původ ve střední Evropě a dlouhou historii sahající patrně až do starověku. Někdy v průběhu jejich vývoje vznikla i bramborová varianta, která se stala českou klasikou - bramborové knedlíky plněné uzeným masem patří k našim nejoblíbenějším jídlům servírovaným tradičně se zelím.
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce rozpracujeme v hladké těsto. Rozdělíme je na 12-16 dílků, ty roztlačíme v placičky, poklademe uzeným masem nakrájeným na kostičky a uděláme knedlíky.
Hned je zavaříme do vařící osolené vody a vaříme asi 15 minut, při tom je jednou obrátíme. Na talířích je omastíme cibulí osmaženou na tuku a doplníme čeveným nebo bílým zelím, příp. špenátem. Připravené těsto nenecháváme stát, protože by řídlo.
Zelí: Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme zelí nakrájené na tenké nudličky, trochu vody a dusíme. Do téměř měkkého zelí vmícháme hrubě nastrouhané jablko, cukr, ocet, sůl a dohotovíme.
Pokud vám těsto nedrží a trhá se, přidejte do něj lžíci octa a nechtě půlhoďky stát. Ocet totiž dělá v těstě to, že ho dlěá pružným, na stejném principu funguje tahané těsto na štrůdlu. Nejdřív jsem se na to chtěla vyprdnout, ale pak jsem si vzpomněla na ocet a kouzlo držícího těsta na světě. ;-)
Eva
|25. 12. 2015 10:52
Osobně dávám trochu solamylu, nebývají tvrdé, krupičku taky trochu, vejce - 1 celé + žloutek. U mouky se řídím tím, jak moc vodnaté se zdají brambory. Stejně vařím zkušební knedlík, aby se nerozběhly po kastrolu. Přiznávám, že nic nevážím, prostě vařím podle oka :-).
Frugrama
|20. 12. 2015 17:38
Zdravím.kuchtil jsem a propadák zmršil jsem to.Ale i tak svůj výtvor hodnotím známkou 3.Z těchto důvodů -
-jsem naživu
-vypadalo to podobně
-chutnalo to podobně
Nikomu nedoporučuju přidávat do těsta česnek.
olima
|1. 11. 2014 10:38
Dekuji za vyborny recept 8-) - mnozstvi brambor i mouky sedelo skoro presne - podle rady tady z diskuze jsem mouku taky prubezne zapracovala a dala 2 vejce - hotove je pak varila 10 min - mela jsem z tohoto mnozstvi 16ks - perfektni ;-) jeste bych dodala ze jsem brambory nevarila den driv do mekka ale byly tvrdsi.
Lucie
|25. 7. 2013 14:58
Množství 1/2 vejce si nedokáži reálně představit. Nemá to být náhodou 1-2 ks? :-\ Chlap za mnou totž přišel s upoceným čelem, jak že má rozdělit žloutek a bílek na půl a co s tím zbytkem má dělat. :-S :-D
Dobré, akorát byla první várka knedlíků trochu rozplizlá a to jsem vařila v páře :-( Možná ještě nebyly dobré brambory. Zelí fajn, akorát jsem ho měla dost sladké, cukru jsem dávala málo, tak bylo asi sladké jablko.
Opravte si v názvu receptu, čím jsou vlastně ty knedlíky plněné! Uzením nebo zelím se zelím. ;-)
Natálie
|4. 2. 2011 14:29
pro Petule: Tak teď jsem se fakt dobře zasmála)
Monika Pavlíčková
|4. 9. 2010 08:50
Knedlíky jsou vynikající.Já do těsta přidávám 2 na kostičky nakrájené rohlíky(tím pádem nemusím přidávat mouku,jinak by byla třeba) a dělám z nich i jenom klasické bramborové knedlíky jako přílohu.Občas přidám do těsta i nějaké bylinky a knedlík je potom nejen dobrý na chuť ale i krásný na pohled.
atka capova
|30. 1. 2010 19:00
dneska jsem dělala, mouky jsem dala spíš míň než víc, vždycky to tak dělám a raději trochu postupně přidávám. Tentokrát nebylo potřeba. Rodina jásala.
atka capova
|30. 1. 2010 18:59
dneska jsem dělala, mouky jsem dala spíš míň než víc, vždycky to tak dělám a raději trochu postupně přidávám. Tentokrát nebylo potřeba. Rodina jásala.
michal jakouš
|24. 12. 2009 13:10
dát více mouky je to takové rozvařené
A B
|27. 2. 2009 17:39
a nebo taky by šel název" bramborové knedlíky plněné se zelím"
Olga Zehnalová
|27. 2. 2009 16:17
uzeninou
Olga Zehnalová
|27. 2. 2009 16:15
Asi sa do názvu dostal škriatok, podľa mňa by malo byť: Bramborové knedlíky plnené uzenonou.
Petule B.
|27. 2. 2009 12:15
Ten počet vajec 1/2 - to je vážně myšlena půlka vejce, nebo 1 až 2 vejce? Děkuji za upřesnění.
Simča Sládková
|22. 8. 2008 00:21
Název je zavádějící, jídlo je mňamózní :-)
Hana Rožníčková
|13. 2. 2007 17:47
A já podle názvu myslela, že se ty knedlíky plní zelím:o))) Jinak klasika, ale dobrá.