Variace na tradiční plněné bramborové knedlíky, tentokrát ale s náplní ze špenátu a žampionů, servírované přelité brynzou se zakysanou smetanou a posypané dokřupava vypečenou slaninou.
Připravte náplň. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek na plátky, žampiony očistěte a pokrájejte na čtvrtiny či osminy. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte houby a orestujte je dozlatova. Přidejte česnek a po chvíli špenát, jakmile zavadne, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.
Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolte, přidejte vejce a většinu mouky. Začněte ručně zpracovávat těsto a postupně přidávejte zbytek mouky. Možná jí budete potřebovat trochu více, či méně, záleží na tom, jak ji brambory budou vstřebávat. Vypracujte měkké, pružné a kompaktní těsto.
3
Ve velkém hrnci dejte vařit vodu. Těsto rozdělte napůl a na pomoučněné ploše vytvarujte do dvou válečků. Odkrajujte kousky, každý rozmáčkněte na placku, doprostřed dejte lžíci náplně, uzavřete jako měšec a vytvarujte knedlíky. Ty vařte v několika dávkách, zhruba 10 až 15 minut podle velikosti. Hlídejte, aby se nepřilepily ke dnu a hotové je nechte okapat.
Slaninu pokrájejte na malé kostičky a na pánvi vypečte dokřupava. Brynzu rozmíchejte se zakysanou smetanou. Knedlíky rozdělte na talíře, přelijte smetanovou brynzou a posypte vypečenou slaninou.