g
růžičková kapusta
očištěná, krátce povařená ve slané vodě
200
g
moravské uzené
, plec... nebo uzená šunka
150
g
sýr niva
nebo jiný výrazný, dle chuti
sůl
- s tou opatrně, sýr i uzené jsou slané
pepř mletý
2
stroužek
česnek
1 -
3
ks
rozšlehané vejce
180
g
zakysaná smetana
nebo šlehačka, 1 kelímek =
70
ml
mléko
dle potřeby, cca
muškátový květ
dle chuti, nemusí být
máslo
nebo sádlo na vymazání pekáče
Postup přípravy receptu
1
Vařené brambory pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme pokrájené uzené, předvařené scezené kapustičky, nastrouhaný sýr a česnek, osolíme a okořeníme. Vše promícháme, nasypeme do vymazaného pekáče a zalijeme zakysanou smetanou, kterou rozmícháme s mlékem a vejci. Pokud dáme šlehačku, mléko nepřidáváme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova, prvních 10-15 minut zakryté, poté odkryté.