Borůvky omyjeme a dáme okapat. Vložíme je do bílého vína, přidáme 1 lžičku citronové kůry a šťávy a 45 g cukru. Kompot zvolna vaříme asi 2 minuty. Poté jej dáme vychladit. Brambory okrájíme, omyjeme, nastrouháme, zabalíme do utěrky a tekutinu vylisujeme.Troubu předehřejeme na 175 °C. Do pěny rozšleháme vejce, 50 g cukru, vanilkovou dřeň, 1 lžíci citronové kůry a sůl. Přimícháme brambory a pistácie. Vymastíme 4 kulaté formičky o průměru 8 cm a naplníme je bramborovou hmotou. Vložíme do horké vodní lázně a pečeme 45 min.
2
Formičky vyjmeme z trouby a obsah vyklopíme. Dortíčky posypeme mandlovými lupínky, pocukrujeme a podáváme s borůvkovým kompotem.