Nejprve nastrouháme brambory. Musí být vařené a vychládlé, pokud jsou vařené z předchozího dne, lépe se s nimi pracuje.
2
K nastrouhaným bramborám pak přidáme mouku, sůl, vodu a droždí. Pokud je těsto příliš suché, přidáme tři lžíce vody.
3
Suroviny řádně, ručně propracujeme, v poctivé těsto, které takto ponecháme slabou hodinku nakynout.
4
Po této době ho přendáme na pomoučněný pult a těsto půlíme, dokud nemáme velikosti dalamánků, které ještě rukama dotvoříme v požadované tvary.
5
Bochánky vyskládáme na připravený plech a nesmíme zapomenout fígl, co Láďa Hruška ukázal v tv, kde bochánky nařízl na plechu mokrým nožem a potřel ještě slanou vodou.
6
Dalamánky takto pečeme ve vyhřáte troubě na cca 190 stupňů po dobu patnácti minut.