• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
Napište svůj komentář k receptu

Bramborová kyselá polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramborová kyselá polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      l kyselé mléko
    • 0,33
      l voda
    • 3
      ks brambory
    • 0,25
      l smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • sůl
    • kmín

Postup přípravy receptu

1
V hrnci v teplé místnosti necháme zkysnout čerstvé mléko (nikoliv trvanlivé). Optimální doba kysání je 2,5-3 dny. Zkysané mléko dáme na mírně teplou plotýnku a necháme v hrnci srazit a ztvarohovatět. Ve vodě se solí a kmínem uvaříme doměkka na kostičky nakrájené brambory. Jakmile brambory změknou, přilijeme k nim do vroucí vody ztvarohovatělé mléko a vše přivedeme do mírného varu. Mezitím si v hrnku namočíme mouku ve smetaně či šlehačce, maličko rozmícháme, ale ponecháme i trochu moučné žmolky, které v polévce vytvoří chutné nakyslé nočky. Jakmile se brambory s kyselým mlékem začnou vařit, vlijeme k nim smetanu s moukou a vše znovu přivedeme do varu. Mícháme ode dna, aby se polévka nepřipálila. Míchání však provádět opatrně, aby se minimálně rozpustily tvarohové kousky, které jsou v polévce spolu s moučnými nočky velice lahodné. Polévku nakonec pouze dochutíme solí.
2
Pokud mléko bylo málo kyselé, nebude polévka tak výrazná a doporučuji místo sladké smetany použít smetanu kysanou. Naopak při hodně kyselém mléce je lepší použít šlehačku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselá polévka od Kolína

Kyselá polévka od Kolína

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Znamenitá bramborová polévka

Znamenitá bramborová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Smetanová | 9. 2. 2010 16:35

    Díky za tento recept! Vrátil mě do dětství, kdy ho dělávala mamka. Spoustu let jsem si ani nevzpomněla a pak mi doma zkyslo plnotučné mléko, co bereme přímo od místního farmáře. Tahle kyška se prostě nedala vylít a je z ní právě plný hrnec výborné polévky:-)

  • Ivka | 20. 3. 2008 19:53

    U nás doma se vždycky dělala z běžně v obchodech dostupného acidofilního mléka (je hotové a pro tuto polévku ideální) - jinak postup byl shodný, odpadne práce s kysáním mléka, která asi spoustu lidí odradí, přestože jde jinak o vynikající polévku

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kmín Kyselé mléko Smetana Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Pikantní čalamáda

Pikantní čalamáda

Krakonošovy drny

Krakonošovy drny

Bábovka z vaječného koňaku

Bábovka z vaječného koňaku

Salát z červené řepy s křenem II.

Salát z červené řepy s křenem II.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O.O.D.

Velikonoční nádivka dle časopisu F.O…

Koláč švestkový s drobenkou

Koláč švestkový s drobenkou

Špaldové sušenky bez cukru

Špaldové sušenky bez cukru

Meruňkový dort (řez) - nepečený

Meruňkový dort (řez) - nepečený

Sýrové karbanátky s uzeným  masem

Sýrové karbanátky s uzeným masem

Doporučujeme

45 minut
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami

Vepřové s mrkví, hráškem a…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

96
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
78
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
59
Kynutá skořicová bábovka
Kynutá skořicová bábovka
56
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
46
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…

Zajímavé články

Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S tvorbou jí pomáhá i umělá inteligence. Podívejte se do galerie!
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S…
Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí jahodový sirup
Jak využít úrodu jahod? Vyrobte si domácí…
Cupcakes 6x jinak: Mrkvové, jahodové, red velvet nebo s ořechovým krémem
Cupcakes 6x jinak: Mrkvové, jahodové, red velvet…
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete všechny?
Kvíz: Vtipné názvy hospod a barů. Uhodnete…
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za krokem!
Jak na nakládaný hermelín? Naučíme vás ho krok za…
AHA.cz Brzobohatý opět v paruce a sukni! Překvapivé reakce nejbližších

Brzobohatý opět v paruce a sukni! Překvapivé reakce nejbližších

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Andrea Pomeje po brutálním útoku přiznává: Mám strach ze svého psa!

Andrea Pomeje po brutálním útoku přiznává: Mám strach ze svého psa!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

FOTO: Krásky z greenů. Klára Spilková a 32 dalších nejhezčích (ex)golfistek na světě

Maminka.cz 7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

7 mocných komplimentů, které by měly mámy říkat svým dcerám v každém věku

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

Horoskop na další týden: Komu nevyjde vztah a kdo by neměl podceňovat spánek?

  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact