• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
Napište svůj komentář k receptu

Bramborová kyselá polévka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
0.0
hodnotilo: 0
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramborová kyselá polévka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 2
      l kyselé mléko
    • 0,33
      l voda
    • 3
      ks brambory
    • 0,25
      l smetana
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • sůl
    • kmín

Postup přípravy receptu

1
V hrnci v teplé místnosti necháme zkysnout čerstvé mléko (nikoliv trvanlivé). Optimální doba kysání je 2,5-3 dny. Zkysané mléko dáme na mírně teplou plotýnku a necháme v hrnci srazit a ztvarohovatět. Ve vodě se solí a kmínem uvaříme doměkka na kostičky nakrájené brambory. Jakmile brambory změknou, přilijeme k nim do vroucí vody ztvarohovatělé mléko a vše přivedeme do mírného varu. Mezitím si v hrnku namočíme mouku ve smetaně či šlehačce, maličko rozmícháme, ale ponecháme i trochu moučné žmolky, které v polévce vytvoří chutné nakyslé nočky. Jakmile se brambory s kyselým mlékem začnou vařit, vlijeme k nim smetanu s moukou a vše znovu přivedeme do varu. Mícháme ode dna, aby se polévka nepřipálila. Míchání však provádět opatrně, aby se minimálně rozpustily tvarohové kousky, které jsou v polévce spolu s moučnými nočky velice lahodné. Polévku nakonec pouze dochutíme solí.
2
Pokud mléko bylo málo kyselé, nebude polévka tak výrazná a doporučuji místo sladké smetany použít smetanu kysanou. Naopak při hodně kyselém mléce je lepší použít šlehačku.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Kyselá polévka od Kolína

Kyselá polévka od Kolína

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Znamenitá bramborová polévka

Znamenitá bramborová polévka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Lucie Smetanová | 9. 2. 2010 16:35

    Díky za tento recept! Vrátil mě do dětství, kdy ho dělávala mamka. Spoustu let jsem si ani nevzpomněla a pak mi doma zkyslo plnotučné mléko, co bereme přímo od místního farmáře. Tahle kyška se prostě nedala vylít a je z ní právě plný hrnec výborné polévky:-)

  • Ivka | 20. 3. 2008 19:53

    U nás doma se vždycky dělala z běžně v obchodech dostupného acidofilního mléka (je hotové a pro tuto polévku ideální) - jinak postup byl shodný, odpadne práce s kysáním mléka, která asi spoustu lidí odradí, přestože jde jinak o vynikající polévku

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Hladká mouka Kmín Kyselé mléko Smetana Sůl Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zelníky

Zelníky

Rebarborový koláč

Rebarborový koláč

Ďábelské toasty - směs

Ďábelské toasty - směs

Bábovka z jogurtu

Bábovka z jogurtu

Nafouklá jablíčková dobrota

Nafouklá jablíčková dobrota

Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O.D.

Masopustní koblihy dle časopisu F.O.O…

Rizoto se slaninou a žampiony

Rizoto se slaninou a žampiony

Narozeninový dort s "marcipánem"

Narozeninový dort s "marcipánem"

Čokoládové řezy se zakysanou smetanou

Čokoládové řezy se zakysanou smetanou

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

89
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
64
Jahodovorebarborový sypaný koláč
Jahodovorebarborový…
45
Smažený bílý chřest
Smažený bílý chřest
44
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky
Vepřové ragú s…
44
Sirup ze smrkových výhonků
Sirup ze smrkových…

Zajímavé články

Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých způsobů, jak ji můžete využít
Proč nevylévat vodu z těstovin? 5 skvělých…
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert s tajuplným názvem?
Mraky, mořské vlny nebo bouřka: Poznáváte dezert…
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu společně s bylinkami. Které vysázet k paprikám, okurkám nebo mrkvi?
Chcete mít větší úrodu? Pěstujte zeleninu…
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin, které vám zajistí krásnou pleť
Jídlo jako kosmetický pomocník: 11 potravin,…
AHA.cz Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Pastrňák pryč z domu! Zvláštní krok manželky Rebeccy

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Jak vypadá dokonalé ženské tělo? Těchto 8 slavných dam k němu podle vědců nemá daleko

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

Jennifer Lopezové šili nos! Zranění kvůli předávání cen

SportRevue.cz FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

FOTO: 50 (ex)sportovkyň, které vypadají v bikinách zatraceně dobře

Maminka.cz 6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

6 výletů na unikátní místa v Česku, která byste měli s dětmi objevit. Vyrazí vám dech

Blesk Horoskopy 7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

7 nejhorších manželů zvěrokruhu: Na tyhle muže si dejte pozor!

  • Recepty.cz
  • Bramborová kyselá polévka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact