g
anglická slanina
nebo klobása, uzené maso, gothaj
5
stroužek
česnek
4 -
1
ks
vejce
velké, nebo dvě menší
sůl
pepř mletý
drcený kmín
majoránka
sádlo
nebo olej na smažení
Postup přípravy receptu
1
Plátky staršího chleba namočíme do vody a necháme nasáknout. Pak jej pořádně vymačkáme a rozdrobíme v dlaních do mísy, kam přidáme vejce, drobně pokrájenou slaninu (nebo klobásu...), vejce, nastrouhaný česnek a brambory, sůl a koření dle chuti. Vše řádně promícháme.
Směs odebíráme z mísy lžící a klademe do pánve s rozpáleným tukem hromádky, které zploštíme. Smažíme z obou stran dozlatova a křupava.
3
Podáváme jako hlavní chod se zeleninovým salátem nebo k polévkám (gulášová, bramboračka...), případně jako přílohu, třeba k masovým směsím (kaťák...). Dají se jíst i vychladlé.