Brambory nastrouháme (4 najemno, 2 nahrubo), přidáme vejce, cukr, mouku, sůl, podle potřeby mléko a uděláme těsto jako na bramborák. Těsto rozetřeme na hodně vymaštěný pekáč, poklademe švestkami a pečeme asi 15 minut při 220 °C dozlatova.
2
Nakrájíme na větší kusy a můžem posypat moučkovým cukrem. Tyto bramboráky dělala moje prababička, a táta se po nich mohl utlouct :-)
U nás se dělával s kousky jablek místo švestek, měla ho ráda maminka, mám dětem to moc nechutnalo. Cukr se do těsta nedával. Někde také navrch dali vejce - jenom lehce rozmíchané.
Nodin
|4. 4. 2014 09:42
Tento recept mě překvapil. Znám ho jen z vyprávění, že ho dělala babička, ale nepamatuji si, že bych ho jedla. Rozhodně vyzkouším a děkuji za vzpomínku na babičku :-)
U nás se tento recept dědí s pokolení na pokolení,pod názvem bartes.U nás se ale dělá s nastrouhanými jablky.Moje rodina ho moc v oblibě nemá,ale pro mne je to nejoblíbenější jídlo. :-) Pocházím také z Orlických hor,toto jídlo tam bylo asi hodně v oblibě-v místě kde nyní bydlím ,je neznámé.
Dělávala to i moje babička, říkala tomu Barkus, jako dítěti mi moc nejel, ale teď bych si ho s chutí dala- asi ho upeču- a můj taťka ho miloval :-)
miky
|14. 9. 2012 12:31
Dělám podobně, vlastně jakoby bramborákové těsto klasické, jen bez česneku a majoránky maličko. Po upečení také sypeme moučkovým cukrem a ještě jako bonus se polije sladkou smetanou nebo smetanou ke šlehání. Pekla to moje babička i maminka a moc nám to všem vždy chutnalo. 8-)
Moje babička v Orlických horách dělávala šlitabon s jablky .Upečeny se lehce pocukroval moučkou a pila se k tomu bílá káva z cikorky. :-)
eva
|11. 3. 2011 09:34
Znám podobný recept.
Syrové brambory nastrouhat,přebytečnou vodu slít,přidat šálek horkého mléka,sůl,vejce,malou hrstku krupice.Žádný cukr!!Směs vlít na pekáč do rozpáleného oleje.Na povrch hustě položit vypeckované švestky.Péct ,až budou kůrky zlaté.Ty jsou pak nejlepší.
Atrejd
|22. 2. 2011 11:19
Vtipný. Neumíš to jídlo udělat tak ohodnotíš recept 5tkou :-D :-$
Výborné jídlo, my dáváme horké mléko, smíchané se sádlem, pak nemusíte mazat plech. Je to "žrádlo"
Kateřina Vlachová
|14. 3. 2010 14:54
Úplně náhodou jsem tady narazila na tento recept a musím všem doporučit. Jedli jsme u babičky i doma a teď ho dělávám i já. Ještě se mi nestalo, že by někomu nechutnal.Brambory strouhám jemně, mléko nedávám a těsto dávám až na rozpálený olej. Pak honem pokladu švestky, posypu krystalem a peču.Těsně před dopečením pokladu plátky másla. Je to fakt MŇAMKA
jana b
|23. 1. 2010 12:29
já se tento recept naučila v Orlických horách, kde tomu říkají šlitabon a nutno říci, že celá moje rodina ho miluje
ladislava staffenová
|26. 12. 2009 16:48
Pane Marek - tohle jídlo patří k tradiční krkonošsko-jizerské kuchyni a to, že Vám nechutná, nemusíte takto komentovat. Navíc víte vůbec, co slovo humus znamená? Bez něj byste z půdy nevypěstoval ani to, co vy přímo milujete.:-))Takže je to vlastně obrácená pochvala :-))
Zora Manasová
|24. 12. 2009 02:37
Pán Marek, môžete sa tisíckrát ospravedlniť - takéto vyjadrenia na jedlo sú nevhodné. Ak Vám to nechutí, to neznamená, že to nie je dobré, ale kritizovať sa dá aj slušne. Mimochodom, zemiaky (brambory) sa bežne používajú aj na sladké jedlá, takže na tomto recepte nie je nič nevhodné. Pekné Vianoce všetkým ľuďom dobrej vôle. Zora
ivan marek
|22. 12. 2009 12:26
omlouvám se vaší babičce ale je to humus.
Pipi Puncochata
|10. 10. 2009 20:48
Je to vyborne. Moje babicka to delavala s ostruzinama, polevalo se uz upecene rozpustenym maslem a muselo se hodne cukrovat.
Jana Masopustová
|25. 9. 2009 19:46
Tak po našich babičkách nám zůstávají opravdu dobré recepty...a tento je jeden z nich...
Kateřina Rudincová
|28. 8. 2009 22:36
Tyto bramboráky dělala moje babička a musím potvrdit, že jsou opravdu výborné
Jitřenka Němcová
|30. 9. 2008 13:58
Znám,ale dělám na pánvi, jako normální bramborák. Strouhám na jemno,mléko nedávám. Nejdříve usmažím po jedné straně, obrátím a pokladu rozpůlenými vypeckovanými švestkami a smažím chvilku pod pokličkou, aby švestky změkly. Dosmažím odkryté, aby bramborák zůstal křupavý. Hodně pocukrovat a baštit - je to moc dobrá valašská mňamka. Doporučuju,nám se letos švestky neurodily.
Jana Řezníčková
|30. 9. 2008 13:05
Vyzkoušel jste někdo?? Je tolik švestek a chtěla bych vyzkoušet něco nového ...