smetana ke šlehání
, lze i zakysaná nebo na vaření
Postup přípravy receptu
1
Oloupané brambory nastrouháme do mísy na středně velkých slzách struhadla. Přidáme vejce, jemně pokrájenou slaninu, nastrouhaný česnek, koření a sůl dle chuti a vše dobře promícháme. Přisypeme hrubou mouku (dodá bramborákům křupavost) dle potřeby, opět dobře promícháme. Lžící odebíráme postupně bramborákovou směs, kterou klademe v hromádkách do pánve s rozpáleným sádlem, zploštíme lžící do placiček a smažíme z obou stran dozlatova. Pak přendáme na ubrousek, odsát přebytečný tuk.
Lesní houby použijeme čerstvé, nebo zmrazené. Pokrájené, krátce spařené a scezené houby, dáme na lehce dozlatova osmaženou cibuli a promícháme. Dochutíme solí, sušeným česnekem, špetkou muškátového květu a pepřem, vše ještě krátce smažíme, necháme rozvonět a zaprášíme hladkou moukou. Té dáme jen špetku, tak mezi prsty, hned houby promícháme, za stálého míchání vlijeme smetanu a vše necháme krátce provařit. Použít můžeme i zakysanou smetanu, ale tu nevaříme. Jen jí vlijeme do ochucených hub, bez zaprášení moukou, které jsme před přidáním zakysanky, krátce podusili pod pokličkou s minimem vody.