Bramboráčky: oloupané brambory a česnek nastrouháme do mísy, přidáme jemně pokrájenou slaninu, vejce, sůl a koření dle chuti. Vše promícháme, přidáme hrubou mouku dle potřeby a ihned odebíráme lžící těsto, ze kterého v rozpálené pánvi s tukem smažíme bramboráčky dozlatova, z obou stran. Díky hrubé mouce jsou bramboráčky křupavé i po dosmažení těch posledních a dokonce i po zchladnutí.
Smetanové houby: v pánvi s rozpuštěným máslem osmažíme jemně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme na slabší plátky pokrájené očištěné houby, které osolíme, dochutíme sušeným česnekem a muškátovým květem (nebo oříškem). Vše promícháme a krátce podusíme na mírném plameni. Poté vmícháme smetanu, kterou s houbami provaříme do požadované hustoty. Omáčka by neměla být příliš tekutá, spíše krémovější konzistence.