g
zelenina
do polévky - mix mrkve, celeru, hrášku, brokolice nebo květáku, pórek...
2
lžíce
máslo
3
stroužek
česnek
15
g
sušené houby
- drť, dle druhu hub, cca
800
ml
vývar
cca 750 -
majoránka
dle chuti
pepř mletý
sůl
zelená nať
celeová, petrželová...
jíška
není nutná
Postup přípravy receptu
1
Na rozpuštěném másle osmažíme mix zeleniny do polévky (čerstvá nebo mražená), poté vmícháme brambory, drobně nasekaný česnek, houbovou drť dle chuti (druhu sušených hub) a ještě krátce smažíme. Pak přilijeme vývar, dochutíme solí, pepřem a vaříme do změknutí brambor a zeleniny. Před koncem vaření přidáme majoránku dle chuti a čerstvě nasekanou petrželku nebo celerovou nať. Je-li třeba dochutíme solí, pepřem, případně ještě česnekem.
Houbová drť nám zajistí, že polévku budou jíst i odpůrci hub, které v polévce urputně loví. Pokud chceme polévku krémovější, přidáme nakonec trochu jíšky, kterou necháme krátce povařit, nebo s houbovou drtí vmícháme do brambor a zeleniny cca 1,5 lžíce hladké mouky a až pak přilijeme vývar.