bramboračku vařím přesně takhle a celá má rodina si ji nemůže vynachválit je mi 58 a opravdu si tu hubu neošidim takže určítě doporučuji tento recept :-) :-) :-) :-) :-)
Rad si prectu nazory druhych abych se podle toho mohl inspirovat..ten cesnek s majorankou neni spatnej napad
Přesně, a "sere" se to dnes do všeho - zbytečně !!!
Vegeta?K cemu to tam lidi porad cpete,to vam nestaci cerstva zelenina,neumite dochutit polivku sakra?
nezlobte se, ale vaření s bujonem v kostce a podravkou není vaření! :-(
chybi mi tu zminka o cesneku,jinak dobry. :-\
Ten kdo tu píše o tom jak by se mělo či nemělo vařit a kdo je nebo není barbar,zapomíná na přísloví.......Proti gustu žádný dišputát. Tak byste se ho měli držet a přestat řešit jak kdo vaří,však ty to ne*ereš:-) 8-)
Zapomněl jsem, že jíšku jsem dělal ze sádla a trošky oleje.
Zkusil jsem to podle tohoto receptu a mám k tomu několik poznámek. Vodu na zeleninu je vhodné osolit předem, brambory a mrkev pak nenasáknou neslanou vodou. Lžíce papriky je zbytečně moc, bohatě by stačila malá lžička. Přidal jsem kmín, nedal jsem bobkový list. Příště přidám rajče, moc by se k této paprikové variantě hodilo. Z hub jsem použil praváky, modráky a křemenáče. Cibulovou jíšku je vhodné rozmixovat a obrátit postup, čili dělat na teflonové pánvičce a následně přilít do hrnce. Jinak je to zajímavá varianta klasiky, řekněme taková letní ;-)
Jíšku do bramboračky z oleje může dělat jenom barbar.Koukám,že většina přispěvatelů tady už nemá chuťové buňky, páč jinak vařej z pytlíků :-D
Je mozne, ze bramboracka podle receptu, ale bez hub, je nacervenale barvy...? Jinak chut vyborna i tak... :-)
Děkuji za recept. Vařila jsem podle něho svoji první bramboračku a povedla se! ;-)
Naprosto vynikající. Udělala jsem k tomu ještě škvarkové placky a nestíhala jsem doplňovat talíře :-)
1)hrnce doporučuji oba velké, jinak se vám tam 1/2 kg brambor se zeleninou nevejde :-\ 2)do brambor by bylo velmi vhodné přidat kmín 8-) 3)jíšku nezapomeňte ze sporáku před zalitím odstavit nebo se vám srazí ;-)
vy cesi zasrany vybiste serzali i vlasny hovna po sobe a byla by to provas basta nenazranci :-|
Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)
Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)
to nema chybu vynikajici polevka. Diky za recept. 8-) <3
Bramboracka je vynikajici. Ani nebylo potreba pridavat bujon. Hned si pisu recept. Diky :-)
...není potřeba dávat bujony a dochucovadla v takové míře :-(,vždyť houby,zelenina...nám pokrm krásně dochutí sami :-)
bramboračka výborná jen se po ní zaprášilo
Bramboračka je výborná.
znám i jiné varianty bramboračky, ale zkusila jsi tuto a nelitují - výborná.
Výborný recept, polévka je velmi dobře ochucena a vzhledově vypadá také velmi dobře. Přidávám mezi oblíbené recepty.
bramboracka je dobra polevka
Děkuji za podporu. Hezké.
Mě zase nezajímají vaše bláboly, paní Anno.
Anno nic si z toho nedělejte, vždyť tady nikdo nikoho nenutí co a jak si má uvařit. A mnoho z nás nebo ti co mají menší fantazii mají možnost vyzkoušet něco nového. Představte si tu nudu vařit jen co bylo vymyšleno před léty. Když se řekne bramboračka tak jich mohou být desítky a která je ta pravá. Hlavně že nám chutná!
A Vy si myslíte, anonyme, že bramboračku připravovaly jenom naše pra-pra-pra babičky, že ji jinde v Evropě po rozšíření brambor nevařily a třeba úplně jinak? Prostě bramboračka je polévka z brambor a to stačí. Vždyť nikdo o tomto receptu netvrdí, že jde o českou "klasiku". Autorka si do ní může dát třeba zemlbábu.
Nikdo vás nenutí to takto dělat. Mě opravdu nezajímá, jak se to dělávalo. Ostatně, je tady mnoho jiných receptů, jak dělat bramboračku, tak se můžete inspirovat i jinde.
No tak cibuli, česnek a majoránku do bramboračky každopádně. K tomu ještě celreovou, petrželovou a libečkovou nať. Zato ta paprika, bobkový list a nové koření mi tam vůbec nesedí. A bujón do bramboračky - to mi přijde opravdu jako důkaz kuchařského neumění (myslíte snad, že naše pra-pra-pra--pra-babičky, které bramboračku vymyslely, nějaký bujon znaly?).
Dobře, dobře, vzdávám se, ale ve skrytu duše... Včera jsem opět vařila bramboračku, a protože jsem neměla petržel a naopak jsem měla květák, zkusila jsem to a i tak to bylo dobré. Přidala jsem též mořské řasy a červenou čočku a výsledek: super.
Anna J: Jana má pravdu, bramborz nejsou yelenina. Prostě se tam nepočítají (a jinak jsou to hlízy).Podobně meloun není ovoce, ale patří do stejné skupiny zeleniny, jako např. dýně :-)Ale nutno podotknout, že tyto znalosti na kvalitu jídla vliv nemají ;-)
Já ještě do hotové bramboračky přidávám na závěr prolisovaný česnek.
Milane: taky si myslím,že čínská kuchyně je velice dobrá a chuťově výrazná,ale co se týče naší bramboračky,tak si myslím,že může číňany okouzlit stejně jako nás např.jejich Kung Pao..o))PS: já do bramboračky dávám asi jednu lžičku majoránky pro vůni..o))
Diky Jano Kutacova.Jis jsem uvaril 3 hrnce a moje druzka " Cinanka" se po tom mohla utlouct. Uz mne naridila, ze to musim uvarit pro jeji rodice kteri nas navstiveji z Ciny za 11 dnu. Cinani jsou podle mne nejlepsi kuchari na svete,ale Ceska bramboracka jim velice chutna.Tak se bude varit Cesky v Australiji pro Cinany. Milan
Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.
Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.
Milane: řekla bych,že podle množství ingrediencí by měl být ten hrnec 3-4 litrový.A když je v receptu uvedená lžíce papriky,tak je to velká lžíce,polévková a ta čajová je lžička..o)
Jak je velky vetsi hrnec? Pradelni? Kolik litru vody? Jak je velka lzice papriky? Cajova?Blbej Milan v Australiji.
A co jsou podle vás brambory? Ráda se nechám poučit.
Brambory nejsou zelenina.
Úplně bych zapomněla na pepř - ale zde opět podle chuti každého.
Žmolky se Vám určitě neudělají. Musíte jen důkladně zamíchat. Samozřejmě můžete přidat i studenou vodu, ale zase musíte počkat, až to přijde k varu. Brambory přidáte k zelenině (brambory jsou přece zelenina, ne?:-))Koření můžete klidně přidat již do zeleniny, u mě jde pouze o zvyk. Česnek ani majoránku nedávám, ale určitě to tím nezkazíte.
Když se vám dělají hrudky,použijte metlu na šlehání vajec a garantuji vám,že to bude bez hrudek.Můj syn je kuchař a musí si poradit z hrudkami v obrovském množství polívky a metly ho vždy zachránily.Jana
Jíšku rychle rozředím studenou vodou (mlékem, vývarem) a naliji do vařící polévky.
Zdeno, ja davam horkou jisku do horke polevky a zmolky se mi tam nikdy neudelaly.
A kde a kdy se vaří ty brambory ? Proč se to vše vařé bez koření a soli a přidává se to až na konec ? Jíšku neřeším, mám ráda do bramboračky ze sádla. Česnek a majoránka se nedává ?
Podle mě vzniká jíška jen z tuku a mouky (popř.cibulky-cibulová jíška) bez vody.Nevím jaké máte zkušenosti vy,ale já kdybych nalila horkou vodu na horkou jíšku,tak mi tam stoprocentně vzniknou žmolky.Od maminky mám jedno pravidlo:buď studenou vodu nebo vývar do horké jíšky nebo studenou jíšku do horké vody.