• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Bramboračka s houbami
Napište svůj komentář k receptu

Bramboračka s houbami

autor: annaj
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 38
doba přípravy: 30 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
Bramboračka s houbami
6fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 2
      ks cibule středně velké
    • 500
      g brambory
    • 1
      ks celer menší
    • sůl na dochucení
    • 3
      ks mrkev středně velké
    • 2
      lžíce hladká mouka na jíšku
    • 1
      ks petržel
    • 1
      lžíce paprika - sladká
    • bobkový list
    • nové koření
    • houby čerstvé nebo podušené
    • zeleninový vývar podle množství vody (já dávám 2)
    • 2
      lžíce koření Herbamare (lze ho nahradit Podravkou či Vegetou)
    • 3
      lžíce olej na osmažení cibule

Postup přípravy receptu

1
Všechnu zeleninu očistím, oloupu a nakrájím na kostičky a dám vařit do menšího hrnce s vroucí vodou, kromě cibule. Houby nakrájím též na malé útvary (v případě, že je máte čerstvé, jinak lze použít i podušené a zmražené houby) a přidáte je k zelenině.
2
Mezitím podusíte na oleji cibulku (ve větším hrnci) asi 10 minut, přidáte mouku a stále mícháte, aby se nepřipálila. Ihned poté vlijete několik naběraček vody ze zeleniny do hrnce s cibulí a tak vzniká jíška, opět stále mícháte.
3
Chvilku povaříte a potom přidáte zbylou téměř uvařenou zeleninu i s vodou. Přidáte bujony, koření, sůl, papriku a ještě chvíli vaříte.
4
Polévka je hotová tehdy, když má krásně nahnědlou barvu a výtečně voní po koření. A věřte, že jeden talíř nikdy nestačí.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bramboračka se sušenými houbami

Bramboračka se sušenými houbami

Bramboračka - houbovačka

Bramboračka - houbovačka

Krémová bramboračka

Krémová bramboračka

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • pospipo
    pospipo | 25. 4. 2019 21:51

    Vyborne, budu delat uz jen podle tohoto receptu :)

  • bábina58 | 29. 8. 2016 14:03

    bramboračku vařím přesně takhle a celá má rodina si ji nemůže vynachválit je mi 58 a opravdu si tu hubu neošidim takže určítě doporučuji tento recept :-) :-) :-) :-) :-)

  • jeník | 25. 11. 2014 18:01

    Rad si prectu nazory druhych abych se podle toho mohl inspirovat..ten cesnek s majorankou neni spatnej napad

  • Dita | 24. 10. 2014 09:52

    Přesně, a "sere" se to dnes do všeho - zbytečně !!!

  • Pepa | 18. 8. 2014 08:35

    Vegeta?K cemu to tam lidi porad cpete,to vam nestaci cerstva zelenina,neumite dochutit polivku sakra?

  • Atilla | 28. 7. 2014 15:04

    Já doporučuji česnek, kmín a majoránku. Jinak ok.

  • Lucie | 16. 9. 2013 23:13

    nezlobte se, ale vaření s bujonem v kostce a podravkou není vaření! :-(

  • mekanik | 16. 9. 2013 13:09

    chybi mi tu zminka o cesneku,jinak dobry. :-\

  • Andris | 21. 7. 2013 11:49

    Ten kdo tu píše o tom jak by se mělo či nemělo vařit a kdo je nebo není barbar,zapomíná na přísloví.......Proti gustu žádný dišputát. Tak byste se ho měli držet a přestat řešit jak kdo vaří,však ty to ne*ereš:-) 8-)

  • Monika1P | 1. 6. 2013 14:58

    Dělala jsem podle receptu a byla výborná :-) Dávám za 1 :-))

  • muž | 19. 9. 2012 12:54

    Zapomněl jsem, že jíšku jsem dělal ze sádla a trošky oleje.

  • muž | 19. 9. 2012 12:53

    Zkusil jsem to podle tohoto receptu a mám k tomu několik poznámek. Vodu na zeleninu je vhodné osolit předem, brambory a mrkev pak nenasáknou neslanou vodou. Lžíce papriky je zbytečně moc, bohatě by stačila malá lžička. Přidal jsem kmín, nedal jsem bobkový list. Příště přidám rajče, moc by se k této paprikové variantě hodilo. Z hub jsem použil praváky, modráky a křemenáče. Cibulovou jíšku je vhodné rozmixovat a obrátit postup, čili dělat na teflonové pánvičce a následně přilít do hrnce. Jinak je to zajímavá varianta klasiky, řekněme taková letní ;-)

  • Vladimír F. | 20. 7. 2012 20:54

    Jíšku do bramboračky z oleje může dělat jenom barbar.Koukám,že většina přispěvatelů tady už nemá chuťové buňky, páč jinak vařej z pytlíků :-D

  • Misa | 22. 4. 2012 19:10

    Je mozne, ze bramboracka podle receptu, ale bez hub, je nacervenale barvy...? Jinak chut vyborna i tak... :-)

  • Kačka | 8. 8. 2011 16:55

    Děkuji za recept. Vařila jsem podle něho svoji první bramboračku a povedla se! ;-)

  • Jirulinka | 30. 6. 2011 19:08

    Naprosto vynikající. Udělala jsem k tomu ještě škvarkové placky a nestíhala jsem doplňovat talíře :-)

  • Pavel | 19. 6. 2011 10:26

    1)hrnce doporučuji oba velké, jinak se vám tam 1/2 kg brambor se zeleninou nevejde :-\ 2)do brambor by bylo velmi vhodné přidat kmín 8-) 3)jíšku nezapomeňte ze sporáku před zalitím odstavit nebo se vám srazí ;-)

  • pelos | 2. 2. 2011 20:09

    vy cesi zasrany vybiste serzali i vlasny hovna po sobe a byla by to provas basta nenazranci :-|

  • Tereza76 | 28. 1. 2011 19:55

    Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)

  • Tereza76 | 28. 1. 2011 19:55

    Byla vyborna - davam 1 a pisu si k oblibenym receptum. Akorat jsem zeleninu jsem pouze vyvarila a pote zcedila a nechala pouze brambory a houby (deti mi to jinak neji:-) a pridala i dalsi koreni (cesnek, majoranku, petrzel), ale jinak jsem "jela" podle receptu a vysla z toho bramboracka jak ma byt !!! :-)

  • jara | 31. 12. 2010 20:29

    to nema chybu vynikajici polevka. Diky za recept. 8-) <3

  • Lucka | 31. 10. 2010 13:49

    Bramboracka je vynikajici. Ani nebylo potreba pridavat bujon. Hned si pisu recept. Diky :-)

  • recepty73
    recepty73 | 21. 10. 2010 11:27

    ...není potřeba dávat bujony a dochucovadla v takové míře :-(,vždyť houby,zelenina...nám pokrm krásně dochutí sami :-)

  • petr kotyza | 11. 3. 2010 10:42

    bramboračka výborná jen se po ní zaprášilo

  • Ivana Samcová | 10. 10. 2009 11:21

    Bramboračka je výborná.

  • Eva Lamaczová | 9. 10. 2009 12:57

    znám i jiné varianty bramboračky, ale zkusila jsi tuto a nelitují - výborná.

  • Renáta Nováková | 20. 9. 2009 19:40

    Výborný recept, polévka je velmi dobře ochucena a vzhledově vypadá také velmi dobře. Přidávám mezi oblíbené recepty.

  • Anonym | 14. 12. 2007 12:04

    bramboracka je dobra polevka

  • Anna Jiřičková | 30. 11. 2007 22:21

    Děkuji za podporu. Hezké.

  • Anonym | 27. 11. 2007 03:47

    Mě zase nezajímají vaše bláboly, paní Anno.

  • Jana T. | 26. 11. 2007 20:14

    Anno nic si z toho nedělejte, vždyť tady nikdo nikoho nenutí co a jak si má uvařit. A mnoho z nás nebo ti co mají menší fantazii mají možnost vyzkoušet něco nového. Představte si tu nudu vařit jen co bylo vymyšleno před léty. Když se řekne bramboračka tak jich mohou být desítky a která je ta pravá. Hlavně že nám chutná!

  • Di | 26. 11. 2007 20:01

    A Vy si myslíte, anonyme, že bramboračku připravovaly jenom naše pra-pra-pra babičky, že ji jinde v Evropě po rozšíření brambor nevařily a třeba úplně jinak? Prostě bramboračka je polévka z brambor a to stačí. Vždyť nikdo o tomto receptu netvrdí, že jde o českou "klasiku". Autorka si do ní může dát třeba zemlbábu.

  • Anna Jiřičková | 26. 11. 2007 19:46

    Nikdo vás nenutí to takto dělat. Mě opravdu nezajímá, jak se to dělávalo. Ostatně, je tady mnoho jiných receptů, jak dělat bramboračku, tak se můžete inspirovat i jinde.

  • Anonym | 25. 11. 2007 23:23

    No tak cibuli, česnek a majoránku do bramboračky každopádně. K tomu ještě celreovou, petrželovou a libečkovou nať. Zato ta paprika, bobkový list a nové koření mi tam vůbec nesedí. A bujón do bramboračky - to mi přijde opravdu jako důkaz kuchařského neumění (myslíte snad, že naše pra-pra-pra--pra-babičky, které bramboračku vymyslely, nějaký bujon znaly?).

  • Anna Jiřičková | 25. 11. 2007 21:36

    Dobře, dobře, vzdávám se, ale ve skrytu duše... Včera jsem opět vařila bramboračku, a protože jsem neměla petržel a naopak jsem měla květák, zkusila jsem to a i tak to bylo dobré. Přidala jsem též mořské řasy a červenou čočku a výsledek: super.

  • Zdenek V. | 24. 11. 2007 10:25

    Anna J: Jana má pravdu, bramborz nejsou yelenina. Prostě se tam nepočítají (a jinak jsou to hlízy).Podobně meloun není ovoce, ale patří do stejné skupiny zeleniny, jako např. dýně :-)Ale nutno podotknout, že tyto znalosti na kvalitu jídla vliv nemají ;-)

  • Gábina H | 31. 10. 2007 10:01

    Já ještě do hotové bramboračky přidávám na závěr prolisovaný česnek.

  • Jana Kutačová | 31. 10. 2007 09:09

    Milane: taky si myslím,že čínská kuchyně je velice dobrá a chuťově výrazná,ale co se týče naší bramboračky,tak si myslím,že může číňany okouzlit stejně jako nás např.jejich Kung Pao..o))PS: já do bramboračky dávám asi jednu lžičku majoránky pro vůni..o))

  • Milan Sosnovsky | 31. 10. 2007 05:32

    Diky Jano Kutacova.Jis jsem uvaril 3 hrnce a moje druzka " Cinanka" se po tom mohla utlouct. Uz mne naridila, ze to musim uvarit pro jeji rodice kteri nas navstiveji z Ciny za 11 dnu. Cinani jsou podle mne nejlepsi kuchari na svete,ale Ceska bramboracka jim velice chutna.Tak se bude varit Cesky v Australiji pro Cinany. Milan

  • Anna Jiřičková | 30. 10. 2007 22:19

    Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.

  • Anna Jiřičková | 30. 10. 2007 22:17

    Děkuji Jano, pánové bohužel nerozeznávaj´ lžíci od lžičky:-). Jinak s tou vodou - asi tak jak říkáte.

  • Jana Kutačová | 14. 10. 2007 13:52

    Milane: řekla bych,že podle množství ingrediencí by měl být ten hrnec 3-4 litrový.A když je v receptu uvedená lžíce papriky,tak je to velká lžíce,polévková a ta čajová je lžička..o)

  • Milan Sosnovsky | 13. 10. 2007 22:56

    Jak je velky vetsi hrnec? Pradelni? Kolik litru vody? Jak je velka lzice papriky? Cajova?Blbej Milan v Australiji.

  • Anna J | 19. 9. 2007 13:30

    A co jsou podle vás brambory? Ráda se nechám poučit.

  • Jana P. | 17. 9. 2007 09:50

    Brambory nejsou zelenina.

  • Anna Jiřičková | 17. 9. 2007 08:34

    Úplně bych zapomněla na pepř - ale zde opět podle chuti každého.

  • Anna Jiřičková | 17. 9. 2007 08:32

    Žmolky se Vám určitě neudělají. Musíte jen důkladně zamíchat. Samozřejmě můžete přidat i studenou vodu, ale zase musíte počkat, až to přijde k varu. Brambory přidáte k zelenině (brambory jsou přece zelenina, ne?:-))Koření můžete klidně přidat již do zeleniny, u mě jde pouze o zvyk. Česnek ani majoránku nedávám, ale určitě to tím nezkazíte.

  • Jana Remková | 15. 9. 2007 11:07

    Když se vám dělají hrudky,použijte metlu na šlehání vajec a garantuji vám,že to bude bez hrudek.Můj syn je kuchař a musí si poradit z hrudkami v obrovském množství polívky a metly ho vždy zachránily.Jana

  • Mínka | 13. 9. 2007 21:06

    Jíšku rychle rozředím studenou vodou (mlékem, vývarem) a naliji do vařící polévky.

  • Marketa | 13. 9. 2007 18:28

    Zdeno, ja davam horkou jisku do horke polevky a zmolky se mi tam nikdy neudelaly.

  • Jitka Malinová | 13. 9. 2007 15:33

    A kde a kdy se vaří ty brambory ? Proč se to vše vařé bez koření a soli a přidává se to až na konec ? Jíšku neřeším, mám ráda do bramboračky ze sádla. Česnek a majoránka se nedává ?

  • Zdena z JM | 13. 9. 2007 09:19

    Podle mě vzniká jíška jen z tuku a mouky (popř.cibulky-cibulová jíška) bez vody.Nevím jaké máte zkušenosti vy,ale já kdybych nalila horkou vodu na horkou jíšku,tak mi tam stoprocentně vzniknou žmolky.Od maminky mám jedno pravidlo:buď studenou vodu nebo vývar do horké jíšky nebo studenou jíšku do horké vody.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Bramboračka
Polévky Oběd Večeře Vaření Levně Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bobkový list Brambory Celer Cibule Hladká mouka Houby Koření Mrkev Nové koření Olej Paprika - sladká Petržel Sůl Zeleninový vývar
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Mrkvová pomazánka

Mrkvová pomazánka

Šumajstr

Šumajstr

Hlávkové zelí s těstovinami

Hlávkové zelí s těstovinami

"Low Temperature" - Roastbeef

"Low Temperature" - Roastbeef

"Péřová" bublanina

"Péřová" bublanina

Roláda s vajíčkovým salátem

Roláda s vajíčkovým salátem

Čokoládové dortíky

Čokoládové dortíky

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Jednoduché třešňové / višňové knedlíky

Velikonoční muffiny

Velikonoční muffiny

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí piccata

Kuřecí piccata

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Poslední sledované recepty

59
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
53
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…
34
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
29
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
27
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Nenávist podle znamení: Ryby nenávidí agresi, Raci kritiku a Lvi úspěch druhých

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

FOTO: Krásná tenistka Anna Kurnikovová. Tak se měnila v průběhu času

Maminka.cz Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Máma, jejíž syn nedávno spáchal sebevraždu, vzkazuje: Nekřičte a netrestejte. Vyjadřujte dětem lásku, podporu, ale i obavy

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Bramboračka - houbovačka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka naší babičky
Bramboračka naší babičky
Bramboračka s česnekovými výhonky / fazolkami
Bramboračka s česnekovými výhonky /…
Bramboračka s houbovou drtí
Bramboračka s houbovou drtí
Bramboračka s lososem
Bramboračka s lososem
Bramboračka s malými kapustičkami
Bramboračka s malými kapustičkami
  • Recepty.cz
  • Bramboračka s houbami
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact