stroužek
česnek
jemně nastrouhaný, dle chuti, cca 3 -
60
g
máslo
cca
40
g
hladká mouka
cca
sůl
pepř mletý
drcený kmín
dle chuti
1
lžička
majoránka
1
lžíce
celerová nať
nebo petrželová
1,50
l
vývar
dle potřeby, cca
Postup přípravy receptu
1
Na másle osmažíme dorůžova nastrouhaný celer s mrkví. Pak přidáme čerstvé očištěné pokrájené houby a dále smažíme do jejich změknutí. Poté přidáme česnek, který necháme společně se zeleninou a houbami krátce rozvonět a vše následně zasypeme moukou, kterou za stálého míchání krátce zasmažíme. Přisypeme na kostičky pokrájené oloupané brambory, přilijeme vývar a vše ve vývaru dobře rozmícháme. Ochutíme solí, pepřem, kmínem, majoránkou a vaříme do změknutí brambor, kdy během vaření polévku občas zamícháme a dle potřeby (hustoty polévky) můžeme přidat vývar. Na závěr vaření přidáme nasekanou celerovou nebo petrželovou nať, případně ještě dochutíme dle potřeby česnekem, solí... a můžeme podávat.
2
Když není sezóna lesních hub, můžeme dát do polévky houby mražené nebo použít i houby sušené, ty ale v menším množství (cca 1 větší hrst), jelikož jsou více aromatické.
3
Pokud se chceme vyhnout zahuštění polévky moukou, můžeme dát do polévky o maličko víc brambor, které po uvaření v polévce mírně rozmačkáme (ne na kaši!) a tím polévku zahustíme.