• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bramboračka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 803
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
7fotografií
Nahrát fotku
 

Bramborová polévka je tradiční hustá polévka z brambor a kořenové zeleniny. Pro lepší chuť se doplňuje aromatickými houbami, jako jsou hřiby. V pravé bramboračce nesmí chybět česnek a majoránka.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory
    • 40
      g máslo
    • 0,50
      ks celer
    • sůl
    • 2
      mrkev
    • 2
      stroužek česnek
    • 40
      g hladká mouka
    • majoránka dle chuti
    • petrželka dle chuti
    • kmín dle chuti
    • 1
      šálek hříbky sušené
    • 1
      kořen petržele
    • kapusta kousek

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu.

RADA: Ochutnejte podzimní polévky 13x jinak

2
Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na domácí jíšku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka s houbami a uzeninou

Bramborová polévka s houbami a…

Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pavlíček | 4. 12. 2016 22:05

    Bramboračka? Něco tak odfláknutýho - nevěřím. Brambory zároveň s mrkví a petrželí? mrkev a petržel asi 15 minut, brambory jsou za 5 minut. Nejdřív rozpálím sádlo, na to zesklovatět cibulku, čerstvé houby taky vysmažit z vody na cibulce, pak orestovat kořenovou zel, na hrubo česnek, zalít vodou - lépe vývarem, vysypat bramborky, nezapomenout nadrobno nasekat nať z celeru a hlavně Libečku. Nakonec lžičku majoránky a zahustit domácí tmavší jíškou. Ženský kupujou jíšku v krabici - co dodat? Zdravím - Pavel P. PS Sušený houby - snad ještě lepší než čerstvé, hezky křupnou...

  • Alča | 20. 6. 2015 08:24

    moc dobrá polívečka, je fakt, že taky do bramboračky někdy přidávám sušené houby, a pro výraznější chuť přidávám Bohatý bujon Knorr zeleninový, je bez glutamátu, bez barviv a chemických konzervantů a dodá polévce vynikající chuť. a jíšku už taky nedělám svoji, mám v zásobě Knorr světlou i tmavou - podle potřeby. Polívečku všem doporučuji.

  • Janina | 13. 4. 2015 19:57

    Výborná zrovna ji večeřím :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • jana | 3. 10. 2014 07:07

    Bramboračka bez hub je jako les bez stromů 8-) :'( <3

  • abygail | 21. 4. 2014 03:53

    jednoduché, snadné a pro ty co nemají rádi houby, (moje děti) - ideální. Použil sem pórek místo cibula a uzený vývar.....taky gut!

  • Pepa | 3. 3. 2013 00:06

    Bramboračka bez hub??? :-\

  • SanulkaH | 10. 10. 2012 12:31

    Dělám ji také tak, jen k zelenině a houbám přidám ještě oloupanou celou cibuli a celý stroužek česneku. Cibule se během vaření hezky rozdělí a má výbornou chuť. Česnek se může vyndat nebo kdo má rád, tak sní. Záleží na Vás. Jinak děkuji za recept. Dávám za 1 a přidávám do své kuchařky. :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • Kodi | 17. 3. 2012 18:41

    Ani v mém pojetí bych to nenazvala přímo bramboračkou, ale je to výborná polévka. Chválím, že se v receptu neobjevují žádné umělotiny jako vývar v kostce, podravka atd... dávám jedničkuv

  • marcelanovakova
    marcelanovakova | 26. 12. 2010 15:38

    Mohu doporučit. Manžel nejí houby a opravdu mňamka .... Budu dělat častěji.

  • lucie | 15. 11. 2010 14:09

    no nezni to spatne,ale ty houby tam chybí.vyzkousej s houbama a uvidis jak ti bude smakovat.tedy pokud mas houby rada.jsou i taci co je nemusi. 8-)

  • recepty73
    recepty73 | 15. 11. 2010 10:19

    ...taky přidávám houby,které vařím společně se zeleninou...

  • Lucie Horend | 3. 9. 2010 12:12

    Jano,kde je psano,jaka je ta "prava"bramboracka..?Kazdy je z domova zvykly podle sveho,prot sem ty recepty dava,aby si mohl kazdy odzkouset neco noveho.U nas teke od jakziva patrily houby do bramborajdy a nedovedu si predstavit jinak...zdravim a dobrou chut..

  • Veronika Šimčíková | 29. 8. 2010 14:19

    Dnes jsem dělala na oběd a je opravdu mňam. Taky přidávám houby.

  • Hana Eismanová | 28. 4. 2010 14:20

    Dnes jsme měli na oběd. Výborná dávám 1. Budeme dělat častěji.

  • Lukáš Komers | 24. 3. 2010 18:01

    Dávám za 2. Recept potřebuje doladit ale jinak polévka je dobrá !

  • ladislava staffenová | 16. 8. 2008 14:59

    Jani - ono je to zase o názvu ...Babička třeba dělala - tak jak píšeš - tedy brambory a koření, mamka zase i tu zeleninu, tchýně zase zásadně přidávala mléko, já někdy houby, někdy jen brambory - ale je fakt,že se držím jedné zásady, pokud ji vařím jen z těch brambor - tak v ní musí stát lžíce, vonět po majoránce, česneku a špetce libečku.

  • Jana Remková | 16. 8. 2008 11:56

    Lenko,do klasické bramboračky patří hlavně jen brambory,čenek a majoránka nakonec.Když přidáváme zeleninu,už to není klasická bramboračka a když ještě houby,tak už to má taky jiný název-houbová polévka.Takže si myslím,že ani tohle není vlastně bramboračka,ale zeleninová polévka.

  • Lenka S. | 15. 8. 2008 14:05

    do bramboračky patří houby....

  • lovec | 3. 3. 2008 23:30

    Asi to neni ta brava bramboracka ,ale ja tam vzdy pridam aspon kousek nakrajeneho kabanosu,ktery lehce osmahnu s cibulkou..P.S.jsem chlap potrebuji vsude aspon kousek neceho s masem..

  • Petra Šib. | 7. 2. 2008 11:24

    Taky jsem se pustila do bramboračky, jak už některá z Vás psala, taky jsem tam přidala houby, bramboračku bez hub si nedovedu představit, houby dodají polévce výbornou chuť, ale určitě to nestojí jen na těch houbách. Vynechala jsem kedlubnu a kapustu, vařila jsem jen z toho, co dům dal a tyto ingredience jsem postrádala.Vaření mě celkem i baví, ale nesmí mi do toho nikdo kecat, když potřebuju, tak si o radu řeknu. Mějte se..

  • Glorfa Al | 19. 1. 2008 19:01

    kdy se tam pridava ta sekyrka ?:

  • SOLdner | 8. 1. 2008 14:28

    zase dalsi hnus. CSKO je lepsi !!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • lukas Nevim | 24. 9. 2007 20:48

    Ty brambory delejte na mensi kousky :)

  • adam grinc | 19. 7. 2007 13:44

    Ahoj je mi pet a umim pocitat do 7 dobra polevka

  • ELA | 20. 3. 2007 14:29

    milý anonyme, nejlépe "to najdete" v obchodě, kde si prostě sečtete ceny za dané množství uvedených surovin ;o). Pro větší přesnost přidejte pár korun na režii.

  • Anonym | 20. 3. 2007 11:25

    Potřebovala bych kolik to stojí ten oběd na 4 osoby prosím? Kde to najdu?

  • Zuzanka N. | 8. 3. 2007 12:02

    Hanko, zeleniny tam bylo dost. Pórek, mrkev, brambor.vyndala jsem celer a petržel, protože je přítel nemá rád. Ještě jsem přidala trochu sušených hub. Má to být bramboračka, ne zeleninová polévka.

  • Hana Rožníčková | 28. 2. 2007 16:30

    Zuzanko a z čeho byla ta polívka, když jsi zeleninu vyndala??? Předpokládám, že jsi jí nakrájela a vrátila zpátky do polívky, zelenina je v této polévce důležitá.

  • Zuzanka N. | 28. 2. 2007 16:11

    Tak jsem to zkusila. Moc neumím polévky, ale ta se povedla. jen jsem vynechala kedlubnu a kapustu. Místo ní jsem dala pórek.Celer a petržel jsem dala na velké kousky a pak vyndala.Jiška je lepší na špeku.

  • Maruš | 13. 12. 2006 19:03

    Tedy Dominiku ,jsi šikovný kluk.Jestli už v 11 létech máš zájem o vaření,tak to možná do budoucna vidím na nějaký Grand hotel :-))) Tak mnoho kulinářských úspěchů!

  • Dominik Kuznik | 13. 12. 2006 17:25

    Je mi teprve 11let ale baví mě vařit ta bramboračkaje moc dobrá děkuji za šikovný recept

  • Inka | 1. 12. 2006 19:45

    Je výborné když zeleninu nastrouháte nahrubo a osmažíte na másle. Pak stačí přidat mouku, opražit a máte jíšku.

  • Anonym | 30. 10. 2006 01:26

    Jo, to kvantum celeru a petržele je fakt asi hodně nepřiměřený. Na 4-5 brambor, což bych tipovala taky na cca půl kila, dávám od obojího malej kousek. Zato česnekem nešetřím. Chuť podstatně zlepší kus celerový a petrželový nati, jo a taky cibule nakrájená na kostičky, v polévce nakonec nezbude, úplně se rozvaří. Kdo jako já nemá rád jíšku, nic se nestane, když ji vynechá. Brambory se přece na povrchu trochu ovaří a polívku zahustí samy. A především: bramboračka bez hub není bramboračka.

  • Anonym | 28. 10. 2006 13:17

    Nějak mi v tom receptu chybí především sušené houby a taky cibule. Česneku klidně víc.

  • bfgziba iopsgjkiídéh | 24. 10. 2006 14:51

    nic moc

  • Josef | 10. 10. 2006 20:24

    Chystam se uvarit cesky jidlo pro anglickou rodinu, tak mi drzte palec,at se mi to povede a jim chutna. diky za recepty

  • Jana Povolná | 25. 9. 2006 22:34

    moc dobrá....přidávala jsem ještě sušené houby...

  • kody10 | 12. 4. 2006 15:26

    Docela mi to chutnalo

  • Eva Š | 9. 3. 2006 15:47

    Bramboračku jsem včera uvařila,chutnala všem,jenom toho celeru dám příště do polévky méně .Dík za recept

  • katka | 30. 1. 2006 11:00

    prosím chci překvapit naše a nevím jak se dělá jíška poradíte mi?

  • dasa orosova | 4. 11. 2005 17:57

    je fakt super

  • Dáša Holubcová | 22. 10. 2005 10:49

    Do bramboračky se maso nedává.

  • jirka | 21. 10. 2005 14:16

    a co maso ?

  • Matysek 82 | 6. 4. 2005 13:33

    Zkuste tu polévku udělat na jíšce:-)Je to lepší.

  • Martin | 4. 4. 2004 16:12

    Mate nadherny jmeno. ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Bramboračka
Polévky Oběd Večeře Vaření Dietní Vegetariáni Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Hladká mouka Hříbky Kapusta Kmín Kořen petržele Majoránka Máslo Mrkev Petrželka Sůl

Jak udělat jíšku

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Jogurtový koláč

Jogurtový koláč

Prezidentský beránek

Prezidentský beránek

Plněné šunkové řízečky

Plněné šunkové řízečky

Malakov dort - starý recept po prababičce

Malakov dort - starý recept po…

Americká kukuřičná polévka

Americká kukuřičná polévka

Rybízová bábovka

Rybízová bábovka

Těstoviny s  paprikou, ricottou a šalvějí

Těstoviny s paprikou, ricottou a…

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým zelím

Zelný eintopf aneb guláš s hlávkovým…

Banánové Margot řezy

Banánové Margot řezy

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Jak udělat jíšku

Poslední sledované recepty

113
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
63
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
54
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
53
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
41
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k…
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
AHA.cz Exmanželé k nepoznání: Krokodýl Dundee a jeho žena 24 let poté

Exmanželé k nepoznání: Krokodýl Dundee a jeho žena 24 let poté

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Režisér Jiří Adamec (77): Vyvedl novou přítelkyni, ale lásku vyznal manželce!

Režisér Jiří Adamec (77): Vyvedl novou přítelkyni, ale lásku vyznal manželce!

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?

Blesk Horoskopy Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

Další doporučené recepty:

Božský mrkvový koláč
Božský mrkvový koláč
Brabantské dortíčky
Brabantské dortíčky
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka naší babičky
Bramboračka naší babičky
Bramboračka s česnekovými výhonky / fazolkami
Bramboračka s česnekovými výhonky /…
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact