• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
Napište svůj komentář k receptu

Bramboračka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 803
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka
7fotografií
Nahrát fotku
 

Bramborová polévka je tradiční hustá polévka z brambor a kořenové zeleniny. Pro lepší chuť se doplňuje aromatickými houbami, jako jsou hřiby. V pravé bramboračce nesmí chybět česnek a majoránka.

Suroviny

4 porce
    • 500
      g brambory
    • 40
      g máslo
    • 0,50
      ks celer
    • sůl
    • 2
      mrkev
    • 2
      stroužek česnek
    • 40
      g hladká mouka
    • majoránka dle chuti
    • petrželka dle chuti
    • kmín dle chuti
    • 1
      šálek hříbky sušené
    • 1
      kořen petržele
    • kapusta kousek

Postup přípravy receptu

1
Sušené houby namočíme alespoň na 1/2 hodiny do studené vody. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme studenou vodou, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu.

RADA: Ochutnejte podzimní polévky 13x jinak

2
Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme z ohně, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak na domácí jíšku

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka zimní

Bramborová polévka s houbami a uzeninou

Bramborová polévka s houbami a…

Bramborovo cuketová polévka - smetanová s koprem

Bramborovo cuketová polévka -…

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Pavlíček | 4. 12. 2016 22:05

    Bramboračka? Něco tak odfláknutýho - nevěřím. Brambory zároveň s mrkví a petrželí? mrkev a petržel asi 15 minut, brambory jsou za 5 minut. Nejdřív rozpálím sádlo, na to zesklovatět cibulku, čerstvé houby taky vysmažit z vody na cibulce, pak orestovat kořenovou zel, na hrubo česnek, zalít vodou - lépe vývarem, vysypat bramborky, nezapomenout nadrobno nasekat nať z celeru a hlavně Libečku. Nakonec lžičku majoránky a zahustit domácí tmavší jíškou. Ženský kupujou jíšku v krabici - co dodat? Zdravím - Pavel P. PS Sušený houby - snad ještě lepší než čerstvé, hezky křupnou...

  • Alča | 20. 6. 2015 08:24

    moc dobrá polívečka, je fakt, že taky do bramboračky někdy přidávám sušené houby, a pro výraznější chuť přidávám Bohatý bujon Knorr zeleninový, je bez glutamátu, bez barviv a chemických konzervantů a dodá polévce vynikající chuť. a jíšku už taky nedělám svoji, mám v zásobě Knorr světlou i tmavou - podle potřeby. Polívečku všem doporučuji.

  • Janina | 13. 4. 2015 19:57

    Výborná zrovna ji večeřím :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • Celtiana | 6. 1. 2015 21:39

    Skvělá. :-)

  • jana | 3. 10. 2014 07:07

    Bramboračka bez hub je jako les bez stromů 8-) :'( <3

  • abygail | 21. 4. 2014 03:53

    jednoduché, snadné a pro ty co nemají rádi houby, (moje děti) - ideální. Použil sem pórek místo cibula a uzený vývar.....taky gut!

  • Pepa | 3. 3. 2013 00:06

    Bramboračka bez hub??? :-\

  • SanulkaH | 10. 10. 2012 12:31

    Dělám ji také tak, jen k zelenině a houbám přidám ještě oloupanou celou cibuli a celý stroužek česneku. Cibule se během vaření hezky rozdělí a má výbornou chuť. Česnek se může vyndat nebo kdo má rád, tak sní. Záleží na Vás. Jinak děkuji za recept. Dávám za 1 a přidávám do své kuchařky. :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • budejicanka | 25. 9. 2012 11:02

    Ahoj,recept jsem vyzkoušela a je moc dobrá.Doporučuji všem :-)

  • Kodi | 17. 3. 2012 18:41

    Ani v mém pojetí bych to nenazvala přímo bramboračkou, ale je to výborná polévka. Chválím, že se v receptu neobjevují žádné umělotiny jako vývar v kostce, podravka atd... dávám jedničkuv

  • marcelanovakova
    marcelanovakova | 26. 12. 2010 15:38

    Mohu doporučit. Manžel nejí houby a opravdu mňamka .... Budu dělat častěji.

  • lucie | 15. 11. 2010 14:09

    no nezni to spatne,ale ty houby tam chybí.vyzkousej s houbama a uvidis jak ti bude smakovat.tedy pokud mas houby rada.jsou i taci co je nemusi. 8-)

  • recepty73
    recepty73 | 15. 11. 2010 10:19

    ...taky přidávám houby,které vařím společně se zeleninou...

  • Lucie Horend | 3. 9. 2010 12:12

    Jano,kde je psano,jaka je ta "prava"bramboracka..?Kazdy je z domova zvykly podle sveho,prot sem ty recepty dava,aby si mohl kazdy odzkouset neco noveho.U nas teke od jakziva patrily houby do bramborajdy a nedovedu si predstavit jinak...zdravim a dobrou chut..

  • Veronika Šimčíková | 29. 8. 2010 14:19

    Dnes jsem dělala na oběd a je opravdu mňam. Taky přidávám houby.

  • Hana Eismanová | 28. 4. 2010 14:20

    Dnes jsme měli na oběd. Výborná dávám 1. Budeme dělat častěji.

  • Lukáš Komers | 24. 3. 2010 18:01

    Dávám za 2. Recept potřebuje doladit ale jinak polévka je dobrá !

  • ladislava staffenová | 16. 8. 2008 14:59

    Jani - ono je to zase o názvu ...Babička třeba dělala - tak jak píšeš - tedy brambory a koření, mamka zase i tu zeleninu, tchýně zase zásadně přidávala mléko, já někdy houby, někdy jen brambory - ale je fakt,že se držím jedné zásady, pokud ji vařím jen z těch brambor - tak v ní musí stát lžíce, vonět po majoránce, česneku a špetce libečku.

  • Jana Remková | 16. 8. 2008 11:56

    Lenko,do klasické bramboračky patří hlavně jen brambory,čenek a majoránka nakonec.Když přidáváme zeleninu,už to není klasická bramboračka a když ještě houby,tak už to má taky jiný název-houbová polévka.Takže si myslím,že ani tohle není vlastně bramboračka,ale zeleninová polévka.

  • Lenka S. | 15. 8. 2008 14:05

    do bramboračky patří houby....

  • lovec | 3. 3. 2008 23:30

    Asi to neni ta brava bramboracka ,ale ja tam vzdy pridam aspon kousek nakrajeneho kabanosu,ktery lehce osmahnu s cibulkou..P.S.jsem chlap potrebuji vsude aspon kousek neceho s masem..

  • Petra Šib. | 7. 2. 2008 11:24

    Taky jsem se pustila do bramboračky, jak už některá z Vás psala, taky jsem tam přidala houby, bramboračku bez hub si nedovedu představit, houby dodají polévce výbornou chuť, ale určitě to nestojí jen na těch houbách. Vynechala jsem kedlubnu a kapustu, vařila jsem jen z toho, co dům dal a tyto ingredience jsem postrádala.Vaření mě celkem i baví, ale nesmí mi do toho nikdo kecat, když potřebuju, tak si o radu řeknu. Mějte se..

  • Glorfa Al | 19. 1. 2008 19:01

    kdy se tam pridava ta sekyrka ?:

  • SOLdner | 8. 1. 2008 14:28

    zase dalsi hnus. CSKO je lepsi !!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • sefkuchar | 23. 12. 2007 14:40

    Ten postup je malinko jinak ale takto to de samozdrejme take!!!

  • lukas Nevim | 24. 9. 2007 20:48

    Ty brambory delejte na mensi kousky :)

  • adam grinc | 19. 7. 2007 13:44

    Ahoj je mi pet a umim pocitat do 7 dobra polevka

  • ELA | 20. 3. 2007 14:29

    milý anonyme, nejlépe "to najdete" v obchodě, kde si prostě sečtete ceny za dané množství uvedených surovin ;o). Pro větší přesnost přidejte pár korun na režii.

  • Anonym | 20. 3. 2007 11:25

    Potřebovala bych kolik to stojí ten oběd na 4 osoby prosím? Kde to najdu?

  • Zuzanka N. | 8. 3. 2007 12:02

    Hanko, zeleniny tam bylo dost. Pórek, mrkev, brambor.vyndala jsem celer a petržel, protože je přítel nemá rád. Ještě jsem přidala trochu sušených hub. Má to být bramboračka, ne zeleninová polévka.

  • Hana Rožníčková | 28. 2. 2007 16:30

    Zuzanko a z čeho byla ta polívka, když jsi zeleninu vyndala??? Předpokládám, že jsi jí nakrájela a vrátila zpátky do polívky, zelenina je v této polévce důležitá.

  • Zuzanka N. | 28. 2. 2007 16:11

    Tak jsem to zkusila. Moc neumím polévky, ale ta se povedla. jen jsem vynechala kedlubnu a kapustu. Místo ní jsem dala pórek.Celer a petržel jsem dala na velké kousky a pak vyndala.Jiška je lepší na špeku.

  • Maruš | 13. 12. 2006 19:03

    Tedy Dominiku ,jsi šikovný kluk.Jestli už v 11 létech máš zájem o vaření,tak to možná do budoucna vidím na nějaký Grand hotel :-))) Tak mnoho kulinářských úspěchů!

  • Dominik Kuznik | 13. 12. 2006 17:25

    Je mi teprve 11let ale baví mě vařit ta bramboračkaje moc dobrá děkuji za šikovný recept

  • Inka | 1. 12. 2006 19:45

    Je výborné když zeleninu nastrouháte nahrubo a osmažíte na másle. Pak stačí přidat mouku, opražit a máte jíšku.

  • Anonym | 30. 10. 2006 01:26

    Jo, to kvantum celeru a petržele je fakt asi hodně nepřiměřený. Na 4-5 brambor, což bych tipovala taky na cca půl kila, dávám od obojího malej kousek. Zato česnekem nešetřím. Chuť podstatně zlepší kus celerový a petrželový nati, jo a taky cibule nakrájená na kostičky, v polévce nakonec nezbude, úplně se rozvaří. Kdo jako já nemá rád jíšku, nic se nestane, když ji vynechá. Brambory se přece na povrchu trochu ovaří a polívku zahustí samy. A především: bramboračka bez hub není bramboračka.

  • Anonym | 28. 10. 2006 13:17

    Nějak mi v tom receptu chybí především sušené houby a taky cibule. Česneku klidně víc.

  • bfgziba iopsgjkiídéh | 24. 10. 2006 14:51

    nic moc

  • Josef | 10. 10. 2006 20:24

    Chystam se uvarit cesky jidlo pro anglickou rodinu, tak mi drzte palec,at se mi to povede a jim chutna. diky za recepty

  • Jana Povolná | 25. 9. 2006 22:34

    moc dobrá....přidávala jsem ještě sušené houby...

  • kody10 | 12. 4. 2006 15:26

    Docela mi to chutnalo

  • Eva Š | 9. 3. 2006 15:47

    Bramboračku jsem včera uvařila,chutnala všem,jenom toho celeru dám příště do polévky méně .Dík za recept

  • katka | 30. 1. 2006 11:00

    prosím chci překvapit naše a nevím jak se dělá jíška poradíte mi?

  • dasa orosova | 4. 11. 2005 17:57

    je fakt super

  • Dáša Holubcová | 22. 10. 2005 10:49

    Do bramboračky se maso nedává.

  • jirka | 21. 10. 2005 14:16

    a co maso ?

  • Matysek 82 | 6. 4. 2005 13:33

    Zkuste tu polévku udělat na jíšce:-)Je to lepší.

  • Martin | 4. 4. 2004 16:12

    Mate nadherny jmeno. ;-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky Krémové a husté polévky Bramboračka
Polévky Oběd Večeře Vaření Dietní Vegetariáni Česko Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Celer Česnek Hladká mouka Hříbky Kapusta Kmín Kořen petržele Majoránka Máslo Mrkev Petrželka Sůl

Jak udělat jíšku

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Výborná ořechová bábovka

Výborná ořechová bábovka

Karibská kuřecí stehna

Karibská kuřecí stehna

Kynutý závin

Kynutý závin

Ledový salát s cherry rajčátky a smetanou

Ledový salát s cherry rajčátky a…

Mrkvové muffiny

Mrkvové muffiny

Marinovaná červená řepa - sladkokyselá

Marinovaná červená řepa - sladkokyselá

Gratinované brambory (nejen) s cibulkou

Gratinované brambory (nejen) s…

Jidáše - drobenkové

Jidáše - drobenkové

Rizoto s hlívou

Rizoto s hlívou

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

30 minut
Žloutkové řezy jako vánek

Žloutkové řezy jako vánek

20 minut
Mac and cheese s chřestem a hráškem

Mac and cheese s chřestem a hráškem

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

Jak udělat jíšku

Poslední sledované recepty

79
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
64
Koprelka z Pojizeří
Koprelka z Pojizeří
60
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
46
Virgin mojito
Virgin mojito
45
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Útok u soudu s Hanychovou: Soukup překročil všechny meze

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Zemřel Jiří Bartoška (†78): Tohle byly jeho životní i filmové role

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

Slzy pro festivalového prezidenta Bartošku (†78): Pieta u Thermalu i u sídla na Andělské Hoře

SportRevue.cz FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

FOTO: Shakira a 31 dalších slavných sexy (ex)společnic známých sportovců

Maminka.cz Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!

Blesk Horoskopy Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Odbornice na čísla vědomí má jasno: Den, kdy jste se narodili, o vás řekne vše!

Další doporučené recepty:

Božský mrkvový koláč
Božský mrkvový koláč
Brabantské dortíčky
Brabantské dortíčky
Bramboračka
Bramboračka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka - houbovačka
Bramboračka naší babičky
Bramboračka naší babičky
Bramboračka s česnekovými výhonky / fazolkami
Bramboračka s česnekovými výhonky /…
  • Recepty.cz
  • Bramboračka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact