Tato vydatná polévka patří k české klasice. Zasytí i největší jedlíky, zahřeje v chladných dnech a potěší vaše chuťové pohárky. Kromě brambor v ní nesmí chybět houby, kořenová zelenina a voňavé koření.
Houby dejte do misky, zalijte asi 250 ml horké vody a nechte nasáknout. Mezitím očistěte zeleninu. Mrkev, celer a petržel nakrájejte na malé kostičky, brambory na kostky. Cibuli nasekejte nadrobno.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte kořenovou zeleninu a restujte dozlatova, pak přimíchejte cibuli a ještě chvíli restujte. Základ zaprašte moukou a 2 minuty restujte. Vlijte houby i s vodou, přidejte brambory, zalijte asi 750 ml vody, osolte a ochuťte kmínem. Vařte asi 20 minut.
Mojí tetě je 82 a , prostě je z doby ,kdy se vaření neodbývalo .Už toho vzhledem k věku moc nejí.Téhle bramboračky snědla 4 plné sběračky a byla jsem pochválena .Jen místo 750 ml vody jsem dala 750ml
domácího hovězího vývaru, neboť jsem ho zrovna měla.