g
mrkev
Syrové strouhané (jeden hrnek může být najemno)
280
g
hladká mouka
1
lžička
jedlá soda
1,50
lžička
prášek do pečiva
0,50
lžička
sůl
1,50
lžička
skořice
4
vejce
300
g
cukr krupice
240
ml
rostlinný olej
1
lžička
vanilkový extrakt
Na polevu:
57
g
máslo
227
g
pomazánkové máslo
230
g
moučkový cukr
vanilka
citronová kůra
Na dochucení
Postup přípravy receptu
1
Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, formu vyložíme papírem na pečení. Ořechy na pánvi opečeme asi 8 min., nebo dokud lehce nezhnědnou a necháme vychladit. Oloupeme a nastrouháme mrkev. V jedné misce smícháme mouku, sodu, pečící prášek, mrkev, sůl a skořici. Do druhé misky dáme vejce (asi 1 min. prošlehat ručním šlehačem) přidáme cukr a šleháme do máslové barvy asi (3-4 min.), komu se barva nezdá může i déle, nic se nezkazí. Pak přidáme olej a lehce přimícháme, po chvilce přidáme vanilku. Tekutou směs přidáme do moučné směsi a zamícháme, nakonec přmícháme ořechy.
2
Těsto nalijeme do formy nebo na plech a pečeme mírně asi hodinu, špejlí zkoušíme jestli už je upečený.
3
Poleva: všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme na vychladlý moučník a necháme v ledničce zatuhnout.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hela
|25. 2. 2017 13:50
Skvělý, všem to moc chutnalo, akorát jsem podruhé dala méně cukru...krásně mokrý, s ořechama to nemá chybu - zmizlo to velmi rychle - mňam, mňam... :-D
Je to vynikající koláč. :-) Přiměřeně vlhký i sladký, krásně voní a díky ořechům je co kousat (i když kvůli nim je taky značně rozpadací, je až nemožné ukrojit menší kousek bez rozdrobení). Na druhou stranu pomazánkovou polevu bych si klidně odpustila. Koláč je lepší bez ní.
Gita
|15. 7. 2016 15:51
Určitě bude dobrý, jen bych se být autorem logicky zamyslela a zaokrouhlila ingredience.
jistě by másla mohlo být 60 g, a pom.málsla 200g, neboť takové je balení...děkuji :-)
Skutecne bozsky! Cukr jsem pouzila hnedy a dala ho trochu mene, stejne tak jsem ubrala i oleje. Do testa jsem pridala pul lzicky nastrouhaneho muskatoveho orisku, ctvrt lzicky mleteho zazvoru a mleteho hrebicku. Dale pak kuru z jednoho citronu a pomerance a trosku stavy. Na polevu jsem pouzila 400 g syru Philadelphia. Pekla jsem v dortove forme. Korpus jsem prokrojila, namazala polevou, prilozila horni dil dortu a pomazala povrch dortu i boky. Pred podavanim vzdy dozdobim nastrouhanou pomerancovou kurou. Dort je nadychany, lehoucky, skvele chuti, nejlepsi dva dny po ulezeni. Rozhodne stoji za vyzkouseni :-)
Tak s tímhle koláčem jsem fakt zabodovala.....byl opravdu vynikající a fakt doporučuji vyzkoušet. Přidala jsem rozinky, trochu citronky, 1 vanilkový cukr místo van. extraktu a ubrala jsem cukr na polovinu. Polevu jsem uděla citronovou a na vrch jsem postrouhala margotku......neskutečná dobrota.....MŇAM....díky za recept
Kateřina
|6. 4. 2014 10:42
Milá MM, nevím, jak jste koláč pekla, ale suchý není ani náhodou, právě díky mrkvi a polevě vydrží velice dlouho šťavnatý a vláčný. Pro vás bych tedy fakt chtěla vařit a péct...nechcete se přihlásit do pořadu "Prostřeno" ? Tam by z vás asi všichni obdivem padali do mdlob.
MM
|25. 3. 2014 12:04
Koláč je dobrý, ale trochu suchý. Chuťově obstojí, už jsem teda jedla i lepší, ale nebyl špatný. Cukru jsem samozřejmě dala méně.
Renata
|26. 9. 2013 19:44
výborné, doporučuji. Jen jsem ubrala množství cukru. Polevu jsem zvolila citonovou. pekla jsem v kulaté formě a po vychladnutí jsem rozřízla a pomazala meruňkovou marmeládou....takže máme místo koláče skvělý dortík.... :-)
Zuza
|26. 10. 2012 13:48
Už se nerozpadá - stačilo nechat vychladnout...:-)
No jo no, je vidět, že nejsem zrovna pekařka. Koláč je skutečně výborný!!!
Zuza
|26. 10. 2012 12:36
Poraďte mi, prosím - co jsem udělala špatně, že se mi koláč rozpadá? :-(
Přidala jsem do těsta citronovou kůru a použila citronovou polevu. Výborný koláč, jen příště snížím množství cukru :-)
Broskev78
|8. 8. 2011 21:11
Pro Simču: je to neuvěřitelné, ale opravdu tavený sýr, ideální je třeba smetanové apetito. Důkladně rozetřít s máslem a cukrem, natřít na vychladlý koláč, nechat nejlépe přes noc uležet. Ta typická taveno-sýrová chuť se ztratí. Pak ještě posypat skořicí a pustit na to rodinu / přátele....poperou se i o drobečky. :-))
Pro broskev - fakt tavený sýr? zdají se mi dost slané, neumím si to představit....
Pro v.1962 - myslím, že bych máslo nechala jen změknout a pak vše utřela,.... máslo bych nerozpouštěla... ale nejsem autor......
Pro autora - prosím, jak jsi došel k těm množstvím? 57 g másla a 227 g pomazánkového másla? Přijdou mi dost zvláštní, navíc si myslím, že je u polevy fuk, zda dám 50 nebo 60 g másla.... Nebo to vzniklo překladem - převodem z jiných jednotek???? Díky za vysvětlení. Simča
Používám trochu jiný postup při výrobě polevy: 150g taveného sýra (neochuceného), 150g másla, 100g cukru, jeden vanilkový cukr. Těsto jsem zatím dělala bez ořechů, koláč je výborný i tak, krásně měkký, chutná spíš jako dort.