Zdravým Vás, chtěla bych se zeptat jestli se dají zavařit i mražené borůvky? :-)
Daniela Svobodová
|14. 7. 2008 08:53
Zdravím Vás, já zavařuji se solí jen pár sklenic, soli dávám tak půl kávové lžičky, raději méně na 1 sklenici. Je to dobré, že se nekazí, nemusím dávat konzervanty, ani když se mi sklenice nechytne a tyto pak používám např. v zimě na pečení do buchet. Na kompot zavařuji klasicky podle babičky 1kg cukru dolít vnádobě do 1L. Meruňky jsou kyselejší, tak je nálev akorát.Pozor ne 1kg a litr vody!!!!!! Ale do litrové nádoby nasypat 1kg cukru a dolít vodou po rysku 1L, pak na plotně rozpustit, ale nevařit.
Martina Veselá
|31. 8. 2007 19:26
No fakt dávám sůl. Ta vytáhne z meruňek cukr a jsou pak výborné a krásně voňavé. A samozřejmě zalívám vodou.
Di
|31. 8. 2007 13:14
Zapomněla jsem napsat, že ovoce zavářené se solí se zalívá vodou. Sůl se dává proto, aby se zavařené nekazilo.
Tereza J.
|31. 8. 2007 12:19
Takto presypané cukrom zaváram všetko drobné ovocie, ale sterilizujem len 20 min, 40 min sa mi zdá zbytočne veľa. Hela, ja zaváram marhule aj na sladkokyslo, ako prílohu namiesto uhoriek a sú výborné.
Hela -
|31. 8. 2007 12:17
Zavařování bez cukru znám, dělám tak např. strouhaná jablka na štrůdl, ale se solí? Tak to jsem nevěděla. Je vidět, že člověk se má co učit celý život! Díky za radu.
Anonym
|31. 8. 2007 11:32
SŮL VYTÁHNE SLADKOST Z OVOCE.
Di
|31. 8. 2007 11:16
Sůl necítíte, jsou to vlastně meruňky téměř ve vlastní šťávě. Kdo chce, může přisladit podle vlastní chuti (ttřeba DIA sladidlem). Toto zavařování je skvělé pro diabetiky.
Hela -
|31. 8. 2007 10:15
Martino, opravdu dáváte do meruněk sůl? A jak to pak jíte?
Martina Veselá
|31. 8. 2007 09:56
A proč ne? My to tak taky děláme. A třeba meruňky zavařuji jen s půl lžičky soli na skleničku a jsou výborné.
Jana Remková
|30. 8. 2007 14:15
Tak na kilo borůvek jen jedna lžíce cukru?Tak to se nezlobte,to myslím snad ani nemyslíte vážně!!!! Jana
Petra Š.
|14. 8. 2006 13:01
Borůvky ve vlastní štávě děti milují,za zimu snědli úplně všechny kompoty,takže musím udělat nové. Kompot se dá použít i na omáčku - žahour.
Lenka
|12. 5. 2006 13:28
Toto je výborný recept, když jsem byla malá holka, mamka takto vždy borůvky zavařovala. Jsou moc dobré, sami pustí šťávu. Použití na cokoliv - koláče, ovocné knedlíky, poháry. Poslední dobou jsme začali dávat borůvky do mrazáku, ale opravdu tento recept doporučuji.